Cu scopul de a stânge fonduri pentru amplasarea unor de apă potabilă în centrul orașului, Rotaract Club Oradea a organizat sâmbătă o acțiune distractivă, lansând 4.000 de rățuște din cauciuc pe Crișul Repede, fiecare dintre acestea fiind în prealabil „adoptate” de cei care au donat cauzei. 

Cu sprijinul mai multor sponsori, organizatorii au pus și premii în joc pentru primele rățuște care au ajuns la „finish”, fiecare fiind numerotată, astfel încât să fie se poată afla rapid proprietarul. 

Cursa rățuștelor a adunat surprinzător de mulți oameni pe malurile râului, în aval de Podul Intelectualilor. 

„Pot să sar?”

Un moment savurat mai ales de copii a fost lansarea rățuștelor pe apă, care s-a făcut de la înălțime, de pe Podul Intelectualilor, de către mai mulți membri ai Rotaract Club Oradea, printre care un tânăr îmbrăcat într-un costum de rață. 

Totuși, vântul le-a jucat feste organizatorilor și a adăugat suspansului, întrucât exact în momentul lansării a bătut spre amonte, așa că figurinele nu au prins viteză la start. 

Cu mic, cu mare, înșirați pe cele două maluri, cei care au făcut donații achiziționând rățuște au urmărit curioși cursa, sperând că figurina lor va ajunge printre primele la capătul tronsonului. Deși viteza de „navigare” a rățuștelor n-a fost una tocmai mare, cursa a generat emoții. Unii copii au fost fascinați de figurinele din apă și nu atât de mult de cursă în sine. „Pot să sar în apă să le prind?”, și-a întrebat un băiețel mama, primind un răspuns negativ. 

Pe la jumătatea traseului, cele mai multe rățuște, din lipsă de curenți, s-au împotmolit la mal, fiind nevoie de intervenția echipelor Salvamont-Salvaspeo, partenere în cadrul evenimentelor. Astfel, în caiace, salvamontiștii au reușit să le strunească folosind cabluri plutitoare, similare celor care despart culoarele în piscinele olimpice. 

O singură rățușcă norocoasă a reușit să evite împotmolirea și a avansat spre „finish”, în aplauzele spectatorilor. „Asta sigur e a noastră!”, i-a spus un tătic fiului său, glumind apoi: „Doar să nu ne ceară la finalul testul antidoping...”. Până la urmă, însă, ea a fost oprită de niște crenguțe adunate de apă pe traseu (foto), iar cei de pe margine au încercat, în zahar, să o urnească din nou aruncând pietre spre locul în care se afla.

Premii pentru învingători

În jocul cursei „crâncene” au intrat, așadar, copii, părinți, adolescenți și alți orădeni, care s-au arătat încântați de întrecerea neobișnuită. 

Eveniment organizat deseori de cluburile Rotary din țară, Cursa de rățuște este o raritate în Oradea, ea mai fiind ținută doar în anii 2010 și 2011. 

Un salvamontist și o reprezentantă a organizatorilor au așteptat figurinele la finalul tronsonului, într-o barcă, de unde le-au pescuit pe cele mai rapide.

Organizatorii au și anunțat în timp real numerele rățuștelor, aflându-se astfel câștigătorii. În total s-au pus în joc 70 de premii, iar primele trei au fost consistente, cu sejururi de 2 nopți la hoteluri din oraș și vouchere la restaurante și wine bar-uri. 

Cu sprijinul Salvamont, organizatorii au amenajat un sistem de prindere a tuturor rățuștelor în amonte de Podul Ladislau, astfel încât acestea să nu rămână în râu. 

Pe lângă întrecere, care a pornit la ora 15, Rotaract Club Oradea a organizat și alte activități în lunca Crișului Repede, printre care ateliere de creație.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!