Orice orădean poate învăţa de acum o limbă străină pe băncile Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Oradea. Profesorii acestei facultăţi au demarat înscrierile pentru primele cursuri ale Centrului de Limbi Moderne (CLM) dedicat celor care nu sunt studenţi.

"La aceste cursuri se poate înscrie orice orădean, indiferent de vârstă sau de studiile efectuate", a explicat, marţi, pentru BIHOREANUL, directoarea Centrului, Veronica Buciuman.

La CLM doritorii pot învăţa limbile engleză, germană, franceză, spaniolă, italiană sau română, acest din urmă curs fiind dedicat străinilor din România. Toate cursurile vor începe la 1 martie şi vor ţine două luni fiecare. "Vor fi câte 4 ore pe săptămână, orarul exact urmând a fi stabilit de comun acord între profesor şi cursanţi", a mai spus Buciuman. Toţi profesorii sunt cadre didactice ale facultăţii, care, înainte de a începe cursul propriu-zis, vor testa fiecare cursant, pentru a le afla nivelul de cunoaştere al limbii respective.

Luni, în prima şedinţă din acest an, Senatul universitar a aprobat şi tarifele acestor cursuri, care diferă în funcţie de numărul de cursanţi din grupe şi care asigură şi materialele didactice necesare cursului. Astfel, pentru grupele mai mari, cu 8-12 cursanţi, tariful este de 510 lei pe persoană, în timp ce pentru grupele cu 4-7 persoane de 578 lei/persoană.

În cadrul aceluiaşi Centru, doritorii care cunosc la nivel intermediar o limbă străină pot învăţa un limbaj de specialitate, de pildă medical sau economic. Un astfel de curs costă 578 de lei pentru grupele mari, respectiv 646 de lei pentru grupele mici.