Elevii bihoreni cu vârste între 10 şi 14 ani sunt invitaţi să participe la cursuri de programare gratuite, susţinute de IT-iştii de la Code Kids, un ONG care oferă din 2017 astfel de ore dedicate în special copiilor din mediul rural. 

Proiectul a fost lansat în urmă cu patru ani în mai multe județe din țară, inclusiv în Bihor. Atunci au fost organizate cluburi de programare în Oradea, Aştileu, Valea lui Mihai, Sânmartin, Roşia, Budureasa, Mădăras şi Nucet. În aceste localități cluburile s-au format în bibliotecile publice, unde voluntarii Code Kids puneau la dispoziție mai multe echipamente IT, în spațiul oferit de bibliotecari.

Activitatea cluburilor a fost întreruptă în 2020 din cauza pandemiei. Anul acesta, voluntarii își doresc să extindă proiectul și în alte zone ale Bihorului, iar elevii care doresc să participe la astfel de cursuri sunt îndemnaţi să anunțe bibliotecarii din comunele lor, iar aceștia vor anunța apoi ONG-ul. "Anul acesta ne-am propus să învăţăm peste 3.500 de elevi cum să se familiarizeze cu tehnologia şi cum să o folosească pentru a crea roboţi, jocuri video sau tot felul de aplicaţii", a explicat Ovidiu Dan, director de dezvoltare al ONG-ului Code Kids.

Cursurile se vor desfăşura timp de doi ani, primele luni fiind de introducere în sistemul online şi cunoaşterea funcţiilor sale, iar apoi de aprofundare a informațiilor prin crearea unor roboți, jocurilor video sau aplicații. Elevii vor putea să meargă fie o singură dată, fie de două ori pe săptămână la aceste ore. 

Doritorii pot anunța până la finalul lunii martie bibliotecarii din zona lor, iar apoi voluntarii vor organiza cluburile.

Programele ONG-ului Code Kids din București sunt dedicate în special copiilor din zonele rurale, al căror acces la digitalizare este limitat, mai ales în această perioadă.