Legea sistemului unitar de pensii publice este constituţională, potrivit hotărârii de miercuri a Curţii Constituţionale care a respins sesizările PNL şi PSD+PC. Biroul de presă al CC informează că în şedinţa de miercuri, Plenul Curţii Constituţionale a soluţionat, în cadrul controlului anterior promulgării, sesizările referitoare la neconstituţionalitatea Legii privind sistemul unitar de pensii publice formulate de deputaţi ai PNL şi senatori ai Alianţei politice PSD+PC.

În urma deliberărilor, Plenul Curţii Constituţionale, cu majoritate de voturi, a constatat că legea menţionată este constituţională.

Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, precizează sursa citată.

Plenul Curţii Constituţionale s-a întrunit pentru a soluţiona sesizările referitoare la neconstituţionalitatea Legii privind sistemul unitar de pensii publice, formulate de 55 de deputaţi aparţinând grupului parlamentar al PNL şi, respectiv de 33 de senatori din grupul parlamentar al Alianţei politice PSD+PC.

PNL a susţinut, în sesizarea depusă la Curtea Constituţională, că în adoptarea Legii pensiilor nu au fost respectate procedurile, iar actul normativ încalcă principiul neretroactivităţii legii, dreptul de proprietate, dreptul la trai decent şi la pensie, acte internaţionale în materia drepturilor omului, dreptul fundamental de alegere a profesiei şi a meseriei sau ocupaţiei, jurisprudenţa Curţii Constituţionale. De asemenea, PNL reclamă aplicarea greşită a articolului 16 din Constituţie la egalizarea vârstei de pensionare pentru femei şi bărbaţi, precum şi ignorarea avizului Consiliului Legislativ.

Eugen Nicolăescu, viceliderul deputaţilor liberali, spunea atunci că legea a fost adoptată neconstituţional, prin fraudarea votului deputaţilor.

La rândul lor, social-democraţii invocă, pe lângă mai multe articole din Constituţie care ar fi încălcate de Legea privind sistemul unitar de pensii publice, şi lipsa cvorumului la votul final dat pe actul normativ, arătând că au fost astfel încălcate normele constituţionale referitoare la procedura de legiferare.

PSD a anexat sesizării de neconstituţionalitate şi plângerea penală pe care a depus-o la Parchetul de pe lângă ICCJ împotriva preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi a secretarului Sever Voinescu, pe care îi acuză de abuz în serviciu, fals şi uz de fals.