Curtea Constituţională a respins sesizările făcute de preşedintele Klaus Iohannis şi de Consiliul Superior al Magistraturii în ce priveşte Ordonanţa de Urgenţă nr. 13, pentru modificarea Codurilor Penale, ambele legate de conflict între instituţii.

Anunţul a fost făcut public miercuri, de preşedintele CCR, Valer Dorneanu, care a spus că Guvernul a acţionat legal, în sfera lui de competenţă.

"Nu orice conflict dintre autorităţi îmbracă condiţia unui conflict juridic de natură constituţională. Doar acel conflict întruneşte elementele unui conflict juridic de natură constituţională în care părţile îşi arogă puteri, atribuţii, competenţe din sfera de activitate a celorlalte autorităţi sau când o autoritate îşi declină competenţa şi nu îşi exercită rolul pe care îl are potrivit obligaţiilor sale sau refuză să-şi îndeplinească un asemenea rol. În situaţia de fapt, noi am constatat că nu există un asemenea conflict nici între autoritatea judecătorească şi Guvern, nici între Parlament şi Guvern", a precizat preşedintele CCR, potrivit site-ului Digi24.ro.

Decizia Curţii Constituţionale a fost luată cu majoritate de voturi. Întrebat dacă se justifică modificarea Codurilor Penale prin ordonanţă de urgenţă, Dorneanu a declarat că "urgenţa oportunitatea actului normativ nu este de competenţa CCR să o verifice în această sesizare" și că „aceste lucruri pot fi verificate prin alte căi de control”.

În privinţa conflictului dintre Parlament şi Guvern, Dorneanu a explicat că legea fundamentală îi permite Executivului să legifereze prin ordonanţe de urgenţă şi, prin urmare, nu există niciun conflict între cele două puteri.

"Parlamentul este cel care are suveranitatea legislativă şi competenţa de a da legi organice primare. Guvernul, de regulă, nu are asemenea competenţă. În mod excepţional însă, chiar prin articolul 115 din Constituţie, Guvernul poate fi delegat de puterea legislativă să emită ordonanţe, fie simple, fie de urgenţă. În cazul ordonanţelor de urgenţă, delegarea este ceva mai largă, Guvernul putând să le dea atunci când are de rezolvat o situaţie excepţională, care nu poate fi evitată altminteri. În această privinţă, nu există un conflict pentru că Guvernul a acţionat legal în sfera lui de competenţe de a emite ordonanţe", a explicat Valer Dorneanu, potrivit Digi24.ro.

Sursa citată mai amintește că sesizările preşedintelui Klaus Iohannis şi CSM-ului au vizat conflictul juridic de natură constituţională între Guvern, sistemul de justiţie şi Parlament, în cazul adoptării ordonanţei care a modificat codurile penale. Mai exact, preşedintele şi CSM acuză Executivul că a legiferat peste Parlament, deşi nu se justifica urgenţa.

Pe de altă parte, joi, Curtea Constituţională va analiza și excepţia de neconstituţionalitată ridicată de Avocatul Poporului privind aceeași Ordonanţă, 13, care între timp a şi fost abrogată de Guvern.