Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit luni că există conflict juridic între preşedinte şi Parlament privind desemnarea liderului PNL, Ludovic Orban, ca premier, iar astfel Klaus Iohannis trebuie să facă o nouă nominalizare pentru această funcţie. Reacţia preşedintelui a venit câteva ore mai târziu. Iohannis a spus că nu comentează decizia în sine, apreciind, însă, că şansele pentru alegeri anticipate tocmai au scăzut la jumătate.
CCR a dezbătut luni sesizarea formulată de conducerea PSD, respectiv de Marcel Ciolacu, preşedinte al Camerei Deputaţilor, şi Titus Corlăţean, preşedinte interimar al Senatului. Judecătorii constituţionali au admis cererea acestora şi au decis, aşadar, că este neconstituţională desemnarea lui Ludovic Orban în funcţia de premier după căderea primului guvern Orban prin moţiune de cenzură.
În esenţă, arată HotNews.ro, decizia a fost luată cu 7 voturi la 2, iar argumentul a fost că preşedintele nu a identificat o majoritate parlamentară din partea căreia să desemneze premierul.
Pe scurt, CCR a stabilit că preşedintele nu a identificat o majoritate parlamentară din partea căreia să desemneze premierul, astfel că şeful statului trebuie să facă o nouă propunere, neexistând interdicţia să îl desemneze tot pe Ludovic Orban, "dacă preşedintele constată după consultări că există o majoritate pentru desemnarea acestuia".
Decizia implică faptul că procedura de desemnare a premierului se reia de la pasul 1, nominalizarea unui nou candidat. Prin urmare, preşedintele va trebui să reia procedura.
Decizia este definitivă şi general obligatorie, argumentele şi motivarea deciziei urmând să fie prezentate la momentul publicării în Monitorul Oficial.
O nouă criză
La câteva ore după decizie, preşedintele Klaus Iohannis a spus că nu vrea să comenteze decizia în sine a CCR, afirmând, însă, că PSD a provocat o nouă criză prin sesizarea Curţii Constituţionale în acest caz.
"Nu voi comenta decizia CCR, aşa cum ştiţi că nu am comentat nici cu alte ocazii şi voi aştepta motivarea. Însă ceea ce face PSD e o sfidare fără precedent la adresa oamenilor, cu atât mai mult în aceste zile în care România are nevoie de acţiune politică responsabilă şi nu de politicieni care să o aducă mai adânc în criză", a spus Iohannis, potrivit HotNews.
Acesta a acuzat PSD că este obsedat de putere şi refuză să accepte că a pierdut legitimitatea de a guverna, subliniind totodată că nu va desemna un premier din partea PSD: "Desemnarea unui premier din partea unei alianţe coagulate ad-hoc în jurul PSD ar intra în coliziune directă cu opţiunea românilor. Cea mai legitimă soluţie e revenirea cât mai repede la votul cetăţenilor şi o nouă majoritate care să poate susţine un guvern stabil. Avem nevoie de un nou Parlament care să ofere o nouă majoritate. Nu putem continua aşa, cu situaţii de blocaj perpetue, cu guverne demise trimestrial", a precizat preşedintele.
Scad șansele la anticipate
Întrebat de un jurnalist, luni seară, la Cotroceni, ce şanse mai sunt în acest moment pentru organizarea alegerilor prezidenţiale, Iohannis a răspuns: "Tocmai au scăzut, sub 50%. Au scăzut şansele".
Şeful statului a subliniat că este clar că suntem într-o situaţie politică complicată, însă i s-ar părea foarte riscant să fie perpetuat până în decembrie acest interimat. "Întoarcerea la electorat este soluţia corectă, dar ea nu se poate realiza doar prin voinţa presedintelui”, a afirmat Iohannis, conform HotNews.ro.
Potrivit articolului 89 din Constituţia României, preşedintele poate să dizolve parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea guvernului, în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Decizia preşedintelui de a declanşa alegeri înainte de termen este precedată de consultarea sa cu preşedinţii celor două camere şi a liderilor grupurilor parlamentare.
Pentru a se ajunge la o solicitare de învestitură în Parlament, Guvernul în funcţie trebuie să îşi dea demisia sau să fie demis în urma unei moţiuni de cenzură.
În altă ordine de idei, ședinţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului programată luni de la ora 16 pentru votul de învestire a Cabinetului Orban II a fost suspendată din lipsă de cvorum. PSD, Pro-România, ALDE şi UDMR anunţaseră că nu vor participa.
De altfel, toate planurile politice au fost date peste cap, în urma deciziei Curții Constituționale.
CCR, părtinitoare
Chestionat și el pe baza deciziei, premierul Ludovic Orban a fost mai direct și a declarat că CCR a luat partea PSD în acest conflict. „Nu există nicio prevedere constituțională care îl împiedică pe președintele României să nominalizeze un candidat de premier cum sunt eu. De o bună bucată de vreme aproape orice conflict juridic sau orice sesizare a CCR a fost tratată de CCR de pe poziții partizane, dându-se satisfacție PSD, fie președinților celor două Camere care au invocat conflicte juridice de natură constituțională. Nu putem să nu vedem un partizanat al CCR”, a afirmat Ludovic Orban, potrivit TVR.
Premierul interimar a mai spus că nu poate să înțeleagă pe ce text constituțional se bazează decizia de luni a CCR.
„În cuprinsul comunicării, CCR se contrazice. Invocă o decizie a CCR privitoare la un proiect de reviziunre a Constituție, din 2014, uitând că a statuat CCR faptul că acele pronunțări ale CCR privitoare la inițiative de revizuire a Constituției care nu au fost materializate, adoptate, nu pot face parte din jurisprudența CCR. (...) E clar că deciziile CCR afectează atribuțiile constituționale ale președintelui României. Președintele e persoana publică cu cea mai mare legitimitate în arhitectura statului român, deoarece e ales cu 50% plus 1 la vot. Ca un fir roșu, de câțiva ani, CCR prin deciziile pe care le ia afectează atribuțiile constituționale ale președintelui. Dacă citiți Constituția, veți vedea că președintele nu e constrâns să numească un premier. Că există o procedură constituțională care e foarte bine stabilită. Doar dacă e un partid care deține 50% plus 1 abia atunci președintele trebuie să numească un premier de la acel partid”, a adăugat Orban.
Ludovic Orban a mai declarat că va încerca să formeze o majoritate parlamentară și întrebat care va fi propunerea PNL pentru funcția de premier, Ludovic Orban a răspuns: „Propunerea de premier a PNL e cunoscută. Știți că decizia Consiliului Național care a fost luată. Primul gând care îmi trece este să declar public că vreau să formez majoritate parlamentară și voi încerca să formez majoritate parlamentară. Decizia de desemnare e la președintele României. Sunt convins că președintele va lua cea mai bună decizie. Conducerea PNL e pregătită pentru orice situație”.