Prim procurorul suspedat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, Gligor Sabău, ar putea ieşi de după gratii, zilele următoare.

"Azi, 9 februarie 2016, Curtea de Apel Oradea a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu faţă de inculpatul Sabău Gligor Ioan pentru o perioada de 30 de zile, începând cu data rămânerii definitive a prezentei încheieri", arată un comunicat transmis de biroul de presă al instanţei.

Prin aceeaşi hotărâre, magistraţii au respins ca nefondate cererile formulate de Gligor, una vizând revocarea cu totul a arestului preventiv, iar alta de înlocuire a arestului preventiv cu controlul judiciar. Încheierea nu este definitivă, putând fi atacată cu contestaţie în termen de 48 de ore, care va fi soluţionată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Prin hotărârea de marţi, lui Gligor i s-a interzis să-şi părăsească locuinţa din Beiuş fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza. Totodată, pe durata arestului la domiciliu, Sabău are obligaţia să se prezinte în faţa organelor de urmărire penală, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat şi să nu comunice direct sau indirect cu coinculpaţii, cu reprezentanţii părţilor civile sau cu martorii.

"În baza art. 221 alin.(4) Cod de procedură penală atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţa a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive", arată comunicatul Curţii.

Gligor Sabău se află în arest începând din 17 decembrie anul trecut, fiind acuzat de DNA de patru infracţiuni de luare de mită, din care trei în formă continuată, şantaj, favorizarea suspectului, instigare la abuz în serviciu şi fals în declaraţii.

Acesta a fost trimis în judecată săptămâna trecută, alături de procurora Adriana Ardelean (pentru abuz în serviciu) şi afaceristul Dinu Lupaş, cumnatul prim-procurorului (acuzat de şantaj). În esenţă, Gligor este acuzat că ar fi beneficiat de foloase necuvenite din partea mai multor indivizi, printre care şi primarul Beiuşului şi cel al comunei Bunteşti, în schimbul promisiunii de a le muşamaliza dosarele penale.