PNL îşi poate pune pofta-n cui. Alegerile pentru conducerea Consiliului Judeţean Bihor s-au desfăşurat legal, a hotărât Curtea de Apel Timişoara, sentinţa fiind definitivă.

Judecătorii au casat în întregime sentinţa Tribunalului Bihor, care le dădea dreptate PNL-iştilor, arătând că alegerile preşedintelui şi vicepreşedinţilor CJ Bihor s-au făcut "nelegal". Ba mai mult, PNL Bihor trebuie să le plătească cheltuieli de judecată şefilor CJ.

PNL-iştii, puşi la plată

Concret, Curtea de Apel Timişoara a decis să admită "recursurile declarate de pârâţii Consiliul Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, Traian Bodea, Ioan Mang împotriva sentinţei civile pronunţate de Tribunalul Bihor" şi să caseze "în tot" sentinţa respectivă.

Rejudecând, magistraţii timişoreni au respins cererea formulată de PNL Bihor împotriva şefilor CJ Bihor, adică acţiunea privind nelegalitatea şedinţei în care au fost aleşi cei din urmă.

Mai mult, instanţa a decis să oblige PNL Bihor la plata către "pârâtul Mang Ioan a sumei de 5.000 lei, cheltuieli de judecată în primă instanţă", precum şi la plata "către pârâtul recurent Bodea Traian 3.075 lei şi Mang Ioan 100 lei, reprezentând cheltuieli de judecată".

Sentinţa a fost pronunţată joi de un complet al Secţiei Contencios Administrativ şi Fiscal a Curţii de Apel Timişoara.

Sentinţă desfiinţată

După cum se ştie, în luna martie, Tribunalul Bihor le dădea dreptate PNL-iştilor în acelaşi proces, arătând, în motivarea sentinţei, că la şedinţa de constituire a CJ Bihor preşedintele de şedinţă a fost ales "în mod nelegal", "legea a fost încălcată prin faptul că o parte din consilieri au arătat opţiunea de pe buletinul de vot la ieşirea din cabină, şi-au exprimat verbal opţiunea", respectiv Comisia de validare nu mai avea "o compunere care să respecte exigenţele legii", după ce liberalul Dacian Foncea a părăsit Sala Mare a Consiliului Judeţean.

CJ Bihor şi şefii instituţiei au atacat sentinţa la Curtea de Apel Oradea şi apoi au cerut şi obţinut strămutarea procesului la Timişoara. Joi, 28 septembrie, la primul termen al recursului s-au prezentat la Timişoara toţi cei trei şefi ai Consiliului Judeţean, alături de avocaţii Paul Călinescu, pentru CJ Bihor, Emilia Negrea, pentru Ioan Mang, respectiv Cristian Domocoş, pentru Traian Bodea.

Supărări şi bucurii... rezervate

Contactat de BIHOREANUL, liderul grupului PNL din Consiliul Judeţean Bihor, Ionel Avrigeanu, a afirmat că sentinţa "nu schimbă foarte multe în raportul de forţe din Consiliul Judeţean". "În acest moment suntem 17 la 17 şi vom vedea cum mergem mai departe. Dorim să se ţină cont şi de PNL când se iau decizii, având în vedere reprezentativitatea pe care o are partidul", a spus acesta. 

În ceea ce priveşte decizia judecătorilor, Avrigeanu a precizat: "Respectăm decizia instanţei. Înseamnă că de aici încolo se pot face alegeri la vedere, se pot arăta voturile...". 

Preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, a fost rezervat în comentarii, când a fost contactat de BIHOREANUL. "Am primit veşti bune, dar nu şi sentinţa. Voi face mai multe declaraţii după ce o primesc. Apoi, voi face o scurtă conferinţă de presă normală, fără exagerări, după ce sunt lucrurile foarte clare", a spus Pásztor Sándor.