Curtea de Conturi ar putea rămâne fără puterea de a contesta oportunitatea unei achiziţiei limitându-se doar să verifice corectitudinea ei din punct de vedere contabil!

Deocamdată, proiectul de lege cu noile revederi a trecut de Camera Deputaţilor, Senatul fiind forul decizional, dar avem o idee încotro ne îndreptăm: spre o instituţie-marionetă, anunţă Digi 24.

Spre exemplu, Curtea de Conturi nu va mai putea reclama preţurile "umflate" ale unor materiale sau servicii achiziţionate din bani publici.

Inspectorii vor rămâne fără dreptul de a întreba un primar sau preşedinte de Consiliu Local asupra motivelor pentru care a plătit sute de lei pentru o pernă sau un sac cu ciment precum şi asupra diferenţelor enorme între valoarea aceloraşi bunuri achiziţionate de o administraţie locală sau alta.

Iniţiatorii modificărilor formulate pe marginea Legii Curţii de Conturi au invocat faptul că asupra oportunităţii achiziţiilor se pronunţă Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, iar perpetuarea acestui mod de lucru ar dubla controalele.

În plus, aceştia au propus obligativitatea ca în cazul în care descoperă nereguli Curtea de Conturi şi demonstreze fără echivoc reaua intenţie a ordonatorului de credite.

Cui foloseşte?

Cele două propuneri sunt cu atât mai transparente cu cât, subordonată Guvernului, ANPC nu s-a remarcat până acum prin dezvăluirea unor nereguli iar pe de cealaltă parte Curtea de Conturi a constatat în ultimii zece ani abateri şi prejudicii de 343 milioane lei.

În plus, de la controalele inspectorilor de conturi au pornit mai multe dosare DNA cu prejudicii uriaşe.

Limitarea puterilor Curţii de Conturi ar facilita ştergerea urmelor contractelor cu dedicaţie şi a achiziţiilor supraevaluate.