Vicepreşedintele Senatului, Dan Voiculescu, a primit, joi, la ora prânzului, decizia finală a Instanţei Supreme de colaborator cu Securitatea, potrivit Realitatea.net. Voiculescu anunţase că, dacă decizia CNSAS din 2006 va fi reconfirmată de Înalta Curte, va ataca sentinţa la CEDO.

"Dacă Înalta Curte rezistă presiunilor, va da un verdict corect. Dacă presiunea puterii politice va învinge, voi continua imediat procesul la CEDO şi mă voi asigura că toţi cei care au greşit în acest dosar vor plăti. În ambele cazuri, voi câştiga. Din fericire, există şi instanţe invulnerabile la presiune şi şantaj", scria Voiculescu, cu câteva zile în urmă, pe blogul personal.

Potrivit CNSAS, Voiculescu a fost recrutat de Securitate "contrar susţinerilor sale", în anul 1970. Numele conspirativ era atunci "Mircea" şi se folosea de poziţia de translator de limbă germană a echipei de hochei a Norvegiei. Peste un an, Securitatea a renunţat la serviciile sale deoarece a considerat că nu şi-a făcut bine treaba.

În perioada 1973-1975, Voiculescu a semnat note informative cu numele "Felix". Notele conţineau informaţii despre cetăţeni străini, rude fugite din ţară, dar şi despre un coleg de serviciu. În 1975, odată cu intarea lui Voiculescu în PCR, Securitatea a renunţat la serviciile sale.

Curtea de Apel Bucureşti a respins, ca fiind neîntemeiată, acţiunea lui Dan Voiculescu şi a admis cererile de intervenţie în interesul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) făcute de verişoarele fostului lider PC, Paraschiva Silaghi şi Mikaela Kallbery. Acestea au făcut cereri de intervenţie în proces împotriva politicianului.

Paraschiva Silaghi a scris o notă care să fie comparată cu un document depus de avocaţii lui Dan Voiculescu, care ar sugera un posibil şantaj al fostului lider PC. Silaghi a fost de acord să rescrie conţinutul acelui bilet, după ce a declarat instanţei că scrisul nu-i aparţine. De partea cealaltă, Dan Voiculescu a spus că a dat note informative doar conducerii întreprinderii la care lucra şi care i le solicita, în baza legilor vremii, în sensul de a declara dacă are rude în străinătate.

O altă verişoară a lui Dan Voiculescu, Mikaela Kallbery, a făcut cerere de intervenţie împotriva lui Dan Voiculescu. Mikaela Kallbery este sora Paraschivei Silaghi, iar cererea de a fi parte în proces, împreună cu soţul ei, a fost admisă.

Potrivit cererii de intervenţie, Mikaela Kallbery susţinea că legăturile lui Dan Voiculescu cu Securitatea au cauzat arestarea părinţilor ei, după ce au fost prinşi că deţineau în casă o bancnotă străină deteriorată.

În august 2006, CNSAS a decis că Dan Voiculescu a colaborat cu fosta Securitate, numele conspirativ fiind "Felix". Voiculescu a contestat decizia la Curtea de Apel Bucureşti.