Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, marţi, că obligativitatea purtării măştii în exterior pe teritoriul României, măsură decisă de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), este legală, potrivit minutei de şedinţă. Sentinţa este definitivă.

"Admite recursul declarat de pârâtul Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă împotriva sentinţei nr. 1454 din data de 23 decembrie 2020 a Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal. Casează în parte sentinţa recurată cu privire la cererea completatoare formulată de reclamanta Ion Minodora şi, rejudecând: Admite excepţia lipsei de interes a cererii completatoare, invocată din oficiu. Respinge acţiunea în anulare a prevederilor art. 4 pct. 15 din Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 4660427/17.12.2020, ca fiind lipsită de interes. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei", este minuta deciziei instanţei supreme.

Deocamdată nu se cunosc argumentele folosite în sentinţă de către judecători.

Hotnews.ro aminteşte că pe 23 decembrie, în acest proces intentat DSU de către o avocată din Constanţa, Curtea de Apel Bucureşti a decis eliminarea obligativităţii purtării măştii de protecţie în spaţii deschise, măsură prevăzută într-un ordin de instituire a carantinei în Constanţa.

Prin acestă decizie, Curtea de Apel a eliminat prevederile art. 4, pct.15, din Ordinul şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 4660427 din 17.12.2020 privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie în spaţii deschise. Prin acest ordin fusese prelungită carantina la Constanţa, din 18 decembrie până în 1 ianuarie.

Decizia Curţii de Apel a fost atacată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, iar acum ICCJ a decis că putem fi obligaţi să purtăm măşti în aer liber.