Cutia metalică de formă cilindrică a fost descoperită în piatra de temelie a clădirii Teatrului de Stat de către muncitorii firmei Constructorul Sălard sub scările care duc la sala de spectacol. Obiectul conţine, cel mai probabil, documente datând de la finalizarea construcţiei clădirii.

Tubul a fost predat luni directorului Muzeului Ţării Crişurilor Aurel Chiriac, iar apoi a fost deschis în prezenţa viceprimarului Biro Rozalia şi restauratorului Florin Herdelea. "Am dus-o la Muzeu şi am deschis-o pentru a vedea starea documentelor pe care le conţine, însă nu le-am scos din cutie", a declarat, marţi, pentru BIHOREANUL, Aurel Chiriac.

Specialiştii Muzeului Ţării Crişurilor au constatat că documentele dinăuntru sunt în stare precară. "Deşi recipientul în care au fost depuse documentele are pereţi exteriori dubli din tablă zincată şi interior din tablă de plumb, capacul acestuia are un singur perete şi în urma oxidării, umiditatea a pătruns în interior", se explică într-un comunicat al Primăriei Oradea.

De asemenea, municipalitatea mai precizează că adezivul din procesul de fabricare a hârtiei şi-a pierdut proprietăţile de adeziune şi coeziune, iar desfacerea respectivelor documente ar duce la pierderea definitivă a acestora. Adică, dacă ar fi scoase, s-ar face pulbere.

"Documentele sunt fragile şi de aceea le vom trimite la atelierul de restaurare din Alba-Iulia, deoarece acolo există un laborator în care hârtia îşi poate recăpăta proprietăţile", a precizat Chiriac.

Astfel, tubul va pleca de la Oradea cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare, deoarece atunci va putea fi primit de specialiştii laboratorului.

După ce va fi restaurată, cutia va reintra în proprietatea Teatrului de Stat Oradea. "De expus, sigur nu va fi expusă pentru că hârtia este veche, iar lumina o poate distruge. Eventual se vor face facsimile", a mai spus directorul Muzeului Ţării Crişurilor.

Clădirea Teatrului din Oradea a fost construită în perioada iulie 1899 - octombrie 1900, după proiectul realizat de renumita firmă de arhitecţi Fellner şi Helmer din Viena.