Un cutremur cu magnitudinea de 8,1 a avut loc în largul coastelor Mexicului, la o adâncime de 33 de kilometri, în zona de graniţă cu Guatemala. Potrivit presei internaţionale, cutremurul a fost urmat de mai multe replici cu magnitudinea peste 5 şi au fost emise avertizări de tsunami pentru mai multe state.

Seismul a avut loc la cu zece minute înainte de miezul nopții (joi, ora locală 23:49), mulți oameni fiind surprinși în somn de zguduitura puternică.

Deocamdată, autorităţile au anunţat că două persoane au murit în Mexic, şi o a treia în Guatemala. Cel mai probabil, însă, acest tragic bilanţ va fi modificat în orele următoare.

Agenţia de Protecţie Civilă din Mexic a spus că acesta a fost cel mai puternic cutremur care a lovit ţara de la seismul devastator din 1985, care a răsturnat numeroase clădiri şi a ucis mii de oameni, scrie news.ro.

Oamenii din Ciudad de Mexico au ieşit în stradă în pijamale când au început să sune alarmele după cutremurul care s-a produs imediat după miezul nopţii, a declarat un martor citat de Reuters.

"Nu am mai văzut vreodată să se mişte pământul aşa. La început am râs, dar după ce s-au stins luminile nu am mai ştiut ce să fac", a povestit un bărbat din capitala Mexicului.

Sistemul american de avertizare a tsunami-urilor a anunţat că seismul reprezintă o ameninţare potenţială de tsunami pentru mai multe ţări din America Centrală, inclusiv cele de pe coasta Pacificului din Guatemala, Honduras, Mexic, El Salvador şi Costa Rica. Aceştia ua transmis că încă se făceau evaluări privind situaţia în Hawaii, Guam şi alte insule din Pacific.