Un seism cu magnitudinea de 8,8 s-a produs în apropiere de coasta Chile, au anunţat autorităţile americane care au emis o alertă de tsunami care vizează Chile, Peru, America Centrală şi Polinezia franceză. Valuri seismice de 1,3 metri au fost înregistrate de senzori la 30 de minute după cutremur, potrivit realitatea.net.

Specialiştii spun că energia degajată de cutremurul de 8,8 grade este de circa 64 de ori mai mare decât cea a seismului din 12 ianuarie, din Haiti, care a avut magnitudinea 7.

Cel puţin 78 persoane au murit în urma seismului, iar numărul victimelor continuă să crească. Deocamdată, printre acestea nu se află niciun român.

De asemenea, se află sub supraveghere Columbia, Panama, Costa Rica, Antarctica şi Ecuadorul. Potrivit institutului american de geofizică, USGS, coasta Statelor Unite nu este ameninţată de un tsunami. Japonia a emis o alertă de tsunami pentru toată coasta Pacificului, au anunţat serviciile de meteorologie japoneze.

Conform USGS, cutremurul a avut magnitudinea 8,8 şi s-a produs la o adâncime de 59,4 kilometri, la ora locală 3.34 (8.34 ora României), în apropierea oraşului Concepcion, al doilea ca număr de locuitor din Chile.

Epicentrul a fost localizat la 91 de kilometri nord de oraşul chilian Concepcion, la 110 kilometri sud-vest de Talca, tot în Chile şi la 320 de kilometri sud-vest de capitala Santiago de Chile, a anunţat institutul american de geofizică USGS.

Martorii spun că seismul a durat între trei şi cinci minute şi a fost resimţit în capitala Santiago de Chile, unde mai multe clădiri s-au prăbuşit. Alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă temporar.

La Santiago de Chile au fost înregistrate pene de curent, iar clădirile s-au zguduit aproape 30 de secunde.

UPDATE

300 de morţi, 15 oameni dispăruţi, 2 milioane de oameni afectaţi şi 500 de mii de locuinţe distruse. Acesta este, duminică, bilanţul provizoriu al cutremurului din Chile.