Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,8 - 7,9 grade s-a înregistrat sâmbătă în apropiere de Kathmandu, capitala Nepalului.

Până sîmbătă după-amiaza, bilanţul a ajuns la peste 870 de morţi, conform poliţiei, citate de BBC. Seismul a provocat şi pagube materiale importante, fiind cel mai puternic din ultimii 81 de ani.

Alpinistul român Alex Găvan, surprins de una dintre avalanşele care s-au declanşat în urma seismului, a anunţat pe contul său de Twitter că nu a fost rănit. "Alerg pentru viaţă din cortul meu”, a scris el. Mai mulţi alpinişti sunt însă blocaţi pe munte, potrivit presei internaţionale.

Pe muntele Everest se află în expedinţie cel puţin cinci români, conform Asociaţiei Române pentru Alpinism şi Explorare. La fel ca Alex Găvan, un alt alpinist, Daniel Mazur, a transmis că Tabăra de Bază a fost sever afectată, iar echipa lui se află izolată în Tabăra 1. Nu există, în schimb, informaţii despre locul în care se află, precum şi despre starea celorlalţi trei alpinişti: Teofil Vlad, Zsolt Torok şi Justin Ionescu. .

Epicentrul seismului cu magnitudinea 7,9 a fost localizat la 80 de kilometri est de Pokhara, al doilea oraş ca mărime din Nepal. Hipocentrul seismului a fost localizat la o adâncime mică, de numai doi kilometri.

"Sute de persoane ar putea fi moarte şi sunt informaţii despre pagube ample. Devastarea nu se limitează la anumite zone din Nepal. Aproape toată ţara a fost lovită", a afirmat Krishna Prasad Dhakal, adjunctul şefului misiunii de la ambasada Nepalului din New Delhi.

"Suntem total izolaţi de majoritatea zonelor ţării", a afirmat Ram Narayan Pandey, din cadrul Autorităţii pentru gestionarea dezastrelor, care coordonează eforturile de salvare din Kathmandu.