Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 5,8 grade, s-a produs în noaptea de sâmbătă spre duminică în România, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP).

Conform agenţiei de ştiri Mediafax, cutremurul a avut loc în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, la ora 03.38, la o adâncime de 151 de kilometri, în apropierea oraşelor: Nehoiu (17 km), Covasna (33 km), Întorsura Buzăului (37 km), Târgu Secuiesc (48 km) şi Vălenii de Munte (53 km).

Cutremurul a fost resimţit puternic în Capitală, populaţia fiind luată prin surprindere şi intrând în panică. 

Cu toate că nu au fost înregistrate pagube materiale, au fost mai multe persoane care au sunat la 112 cu atacuri de panică sau lipotimii. 

"În prima jumătate de oră, în jur de 15 solicitări pentru lipotimii sau atac de panică. Cazurile sunt în desfăşurare, au plecat echipe de intervenţie imediat când s-au primit solicitările. Din fericire, la acel moment, nu erau cazuri în aşteptare astfel că solicitările acestea au primit imediat o resursă", a declarat pentru Mediafax Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

Adevărul.ro notează că pagina de Facebook a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a fost luată cu asalt de către utilizatorii nemulţumiţi de faptul că RO-ALERT nu a transmis o avertizare legată de acest cutremur. Utilizatorii Facebook şi-au exprimat nemulţumirea privind acest sistem de avertizare RO-ALERT, majoritatea dintre ei având impresia că acesta trebuie să funcţioneze şi în caz de cutremur.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, subliniază, însă, că RO-ALERT nu este menit să anunţe populaţia în caz de cutremur.

Într-o intervenţie telefonică la Digi24, Arafat a  precizat că sistemul nu este menit să alerteze populaţia în caz de cutremur, atât din cauza timpului foarte scurt şi imposibilităţii de a afla exact când se va produce unul, cât mai ales pentru că aceste alerte ar induce panică în rândul locuitorilor şi ar face mai mult rău decât bine. "Încă de la început s-a explicat că sistemul RO-ALERT nu este menit să trimită alerte înainte de cutremur, ci ulterior", a declarat Raed Arafat, la Digi24.

"Dacă vorbim de cutremur, nu vom da alerte înainte de cutremur. (....) Pentru a nu induce panica, pentru că ştim că nu avem pregătirea necesară la nivelul populaţiei ca să reacţioneze cu calm, plus că nu ştim cât câştigă. Riscul să dai un mesaj cu 20 de secunde înainte cuiva care se află la etajul zece este mare ca să-l prindă pe scara blocului", a spus Raed Arafat, a declarat anterior, în luna septembrie, într-o conferinţă de presă.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti -Ilfov a transmis, duminică dimineaţă, că în urma cutremurului cu magnitudine de 5,8 pe scara Richter produs în zona seismică Vrancea, nu au fost înregistrate până acum pagube.

Conform procedurii, autospecialele de pompieri din fiecare subunitate ISU B-IF efectueaza recunoaştere în teren.

Mediafax mai notează că, până la acest seism, cel mai puternic cutremur din acest an avusese loc în 25 aprilie, cu o magnitudine de 4,6 pe scara Richter, tot în zona seismică Vrancea, în judeţul Buzău, la adâncimea de 145 de kilometri.