Un cutremur puternic, cu magnitudinea 6,7, a zguduit vineri dimineaţă mai multe oraşe turistice din zona Mării Egee, scrie news.ro. Epicentrul a fost la 10 kilometri sud de staţiunea Bodrum (Turcia) şi la 16 kilometri nord-est de Kos (Grecia).

Potrivit primelor informaţii, două persoane au murit şi cel puţin 200 au fost rănite. Cei doi morţi sunt un suedez şi un turc, ambii turişti în Grecia. Din rândul răniţilor, cei mai mulţi, 120, sunt din Kos, Grecia, iar alţi 70 în Turcia.

Centrul vechi al insulei Kos, plin de baruri şi terase, arăta vineri dimineaţă ca după război, cu pietre şi sticlă căzute pe străzi, mai scrie sursa citată. Numeroase hoteluri au fost avariate, astfel că sute de turişti au fost nevoiţi să îşi petreacă noaptea afară.

“Nu mai sunt multe clădiri vechi rămas în Kos. Aproape toate structurile de pe insulă au fost construite conform noilor coduri, pentru a rezista la cutremure”, a declarat primarul din Kos, George Kyritsis.

Guvernatorul regiunii, Giorgios Hadjimarkos, a precizat că echipe de intervenţie inspectează clădirile avariat, dar “prioritatea în prezent este salvarea de vieţi omeneşti”.

Seismul a produs valuri seismice de mici dimensiuni. Imagini arată zone de pe insula Kos unde apa a adus crengi de copaci şi noroi.