Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 7,6 grade, și urmat de mai multe replici, a avut loc în prima zi din anul 2024 în Japonia, în apropiere de Peninsula Noto din prefectura Ishikawa, în jurul orei locale 16:10 (9.10, ora României).

Primul bilanț oficial arată că patru persoane au murit, iar numeroase case sunt prăbușite, scrie news.ro. Deocamdată, numărul persoanelor rănite este de aproximativ 30.

Seismele au lăsat 33.500 de locuințe fără electricitate. De asemenea, multe drumuri au fost avariate, având acum crăpături și denivelări.

Autoritățile nipone au transmis o alertă de tsunami, dar ulterior au revenit, spunând că acest risc a fost „în mare parte evitat”. Totuși, oamenilor li s-a cerut să rămână vigilenți și să stea cât mai departe de țărm.

Epicentrul cutremurului a fost în regiunea Noto, care este predispusă la cutremure majore. Adâncimea acestuia a fost foarte mică, potrivit agenţiei meteorologice nipone. Nu au fost raportate anomalii la centralele nucleare din ţară după cutremur, a precizat guvernul de la Tokyo.

UPDATE: Un nou bilanț al victimelor a ajuns la 48 de morți

Autoritățile nipone au anunțat, marți, că 48 de oameni au fost confirmați ca fiind decedați, iar acest bilanț este în continuare provizoriu. 

Salvatorii sunt într-o cursă contracronometru pentru a-i scoate pe oamenii captivi sub dărâmături, după cutremurul de 7,6 grade și cele 150 de replici. Pe lângă construcțiile surpate, cam 200 de case au ars, într-un singur oraș, din pricina incendiilor izbucnite după seism.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!