Cutremurul cu o magnitudine de 5,2 pe scara Richter care s-a produs marți seara în Arad a avut 13 replici, a afirmat miercuri într-o conferință de presă Constantin Ionescu, directorul Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Seismul s-a produs la adâncimea de 5,6 kilometri și a fost resimțit, printre alte zone, în Oradea și Cluj, dar în țări precum Ungaria, Croația și Serbia, a precizat șeful INFP.

„Până în momentul actual s-au produs 13 replici. Cea mai mare a fost de 3.2 grade. Ultima a fost în această dimineață. Am primit răspunsuri de la cetățeni și vom analiza datele. Regiunea seismică este o regiune cunoscută. În istorie se știe că au mai fost cutremure cu magnitudine de 5”, a declarat Constantin Ionescu, citat de antena3.ro. 

Seismologul Mihai Diaconescu, de la INFP, a explicat în aceeași conferință de presă contextul în care se produc aceste cutremure: „Zona asta a Banatului, a câmpiei panonice, cutremurele din această zonă apar la contactul între bazinul panonic și munți, Munții Apuseni, partea vestică a Meridionalilor în sud”. 

„Această zonă este caracterizată de falii cu orientare nord-vest, sud-est și un alt sistem de falii sud-vest, nord-est. Din nefericire această orientare a faliilor se suprapune cu soluțiile de plan-falie, încât ne face misiunea greoaie. Sursa stresului în această zonă este dată de împingerea microplăcii adriatice spre nord și rotirea spre est, concomitent. Asta pune o presiune enormă pe lanțul Dinarizilor care o transmite imediat la nord și est către bazinul Panonic care este constituit dintr-o sumedenie de blocuri litosferice, nu sunt toate în același echilibru și acționează asupra celor ce sunt într-un echilibru instabil”, a mai spus Diaconescu. 

Într-o intervenție avută marți seara la Digi24, Constantin Ionescu, șeful institutului, a explicat diferența dintre magnitudine și intensitatea unui cutremur, spunând că seismul a avut în Arad o intensitate de 6 Mercali, iar în Oradea și Cluj-Napoca de 4 Mercali. 

„Cutremurul a avut intensitatea în epicentru de 7 grade Mercali, el s-a simțit în zona Aradului cu o intensitate de 6, ceea ce poate să producă pagube sau anumite crăpături în pereți sau căderea coșurilor de fum, dar nu pagube însemnate. Poate să avarieze clădiri care nu au fost întreținute sau sunt în stare de degradare. De asemenea, cutremurul s-a simțit în Ungaria. După cum văd, la Cluj-Napoca s-a simțit cu o intensitate de 4, la Oradea de asemenea. S-a simțit și în Timișoara cu o intensitate de 5-6. Deci cutremurul a fost destul de puternic, ca efecte și ca intensitate”, a spus Ionescu.

Întrebat de ce la Arad cutremurul s-a simțit ca și cum ar fi avut 6 grade, Ionescu a explicat că este vorba de intensitatea cutremurului și nu de magnitudine: „6 e intensitatea. Intensitatea arată efectele cutremurului, pentru că în epicentru a fost de 7 - intensitatea pe Mercali. Magnitudinea reprezintă energia degajată în epicentru și ea nu se modifică cum se modifică intensitatea. Intensitatea scade cu cât te distanțezi față de epicentru”.

Sute de case au fost avariate în comuna arădeană Ghioroc, în urma cutremurului de 5,2 pe Richter care a avut loc marţi seara, între care şi clădiri publice, precum spitalul local, iar în cinci locuințe s-au prăbușit tavane și pereţi, au anunțat autoritățile locale, citate de Digi24.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!