Dacă Nicolae Ceauşescu ar candida la preşedinţie, alături de şefii partidelor de astăzi, 41% dintre români l-ar vota, ceea ce l-ar califica în turul II, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Român de Evaluare şi Strategie (IRES).

Sondajul arată că 87% dintre cei 1.460 de respondenţi chestionaţi au auzit de deshumarea Ceauşeştilor, majoritatea dintre ei, aflând de la televizor.

Dintre cei întrebaţi, 71% au răspuns că fostul dictator comunist, împuşcat în decembrie 1989, nu îşi merita soarta, în timp ce numai 23% au spus contrariul, iar restul s-au abţinut.

Mai mult, 84% dintre respondenţi, dacă ar fi făcut parte din completul de judecată care a decis condamnarea la moarte pentru familia Ceauşescu, ar fi votat contra acestei pedepse. Iar 80% consideră că cei doi nu au avut parte de un proces corect.

Înainte de 1989 se trăia mai bine, consideră 63% dintre cei întrebaţi, iar 37% vorbesc despre acea perioadă în termeni pozitivi. În acelaşi timp, 30% cred că partidele comuniste ar trebui interzise prin lege. Pe de altă parte, 49% cred că Nicolae Ceauşescu a fost un conducător bun, iar 67% că Elena Ceauşescu a fost un conducător rău.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion multi-stratificat, de 1.460 de persoane, de peste 18 ani. Are o marjă de eroare de ± 2,7% şi a fost făcut în perioada 21-23 iulie, anul acesta.