De multă vreme pe minus, baza didactică şi de cercetare Gaudeamus, proprietate a Universităţii din Oradea la Stâna de Vale, riscă să-şi închidă uşile.

Senatorii Universităţii au dezbătut, în şedinţa de luni, situaţia acestei cabane, în condiţiile în care şefului bazei, Alin Casian Blaga, i s-a cerut un plan de restructurare.

Conform planului, Blaga a identificat mai multe măsuri ca Gaudeamus să nu mai producă găuri în bugetul Universităţii. De exemplu, a propus modernizarea sălii de conferinţe prin dotarea ei cu mobilier nou, dar şi aparatură electronică, astfel încât să fie atractivă pentru organizatorii astfel de evenimente, diversificarea meniurilor ori reproiectarea sistemului de încălzire, astfel încât să fie mai economicos. De asemenea, Blaga vrea un site propriu pentru cabană, dar şi ca pentru orice rezervare să se plătească un avans de 30%. Nu în ultimul rând, în planul de management, şeful bazei vorbeşte de ce achiziţii noi are nevoie baza: maşini de spălat, de gătit şi frigidere.

Întrucât în tot planul său nu atinge cea mai importantă problemă, adică sursele de finanţare, senatorii universitari au aprobat planul, dar i-au cerut lui Blaga să prezinte, până la următoarea şedinţă, şi din ce bani are de gând să facă toate schimbările de la Gaudeamus. "Dacă nu se elimină, în cel mai scurt timp, pierderile, baza va fi trecută în regim de conservare", precizează un comunicat al Senatului universitar, remis marţi.

Situată chiar în Stâna de Vale, baza didactică Gaudeamus are o capacitate de 60 de persoane. Cazarea pentru o persoană costă 30 de lei pe noapte.