O vorbă din popor spune că "poţi muri cu dreptatea în mână". Această afirmaţie poate fi cât se poate de reală - dacă persoana în cauză nu este atentă la anumite termene prevăzute de lege şi nu face un anumit act în interiorul acestor termene pierde posibilitatea de a se adresa justiţiei şi de a obţine recunoaşterea dreptului său. Evident că termenele sunt foarte numeroase, iar prezentarea aceasta face referire la cele mai importante termene şi este cu caracter exemplificativ.

De aceea, este bine ca de fiecare dată când nu cunoaştem un anumit termen să încercăm să ne informăm de îndată. Astfel‚ în primul rând trebuie să ştim că dacă altcineva ne datorează din diverse motive o sumă de bani, trebuie să ne adresăm justiţiei în termen de 3 ani de la data când s-a născut obligaţia de plată a acelei sume. Dacă nu facem acest lucru în termen, instanţa nu-l va putea obliga pe debitor la plată.

Dacă suntem amendaţi printr-un proces-verbal de contravenţie, va trebui să facem plângere la judecătorie în termen de 15 zile de la data la care ni s-a comunicat acel proces-verbal. Orice plângere făcută după acest termen nu va fi luată în considerare.

În ipoteza în care sunteţi parte într-un proces civil pe care îl pierdeţi, apelul sau recursul împotriva sentinţei pe care o consideraţi nelegală trebuie făcut în termen de 15 zile de la data la care vi s-a comunicat sentinţa şi va trebui motivat. Dacă nu respectaţi termenul, sentinţa pe care o consideraţi nelegală nu va mai putea fi verificată niciodată de instanţa superioară. În situaţia în care sunteţi parte într-un proces penal, regulile se schimbă.

Apelul sau recursul împotriva sentinţei va trebui făcut în termen de 10 zile de la pronunţarea acesteia (dacă aţi fost prezent) sau de la comunicarea soluţiei (dacă aţi lipsit la ultimul termen de judecată). De aceea, spre deosebire de situaţia proceselor civile, va trebui să vă interesaţi imediat la arhiva instanţei despre soluţia pronunţată de judecător şi, dacă apreciaţi hotărârea greşită, să formulaţi de îndată apel sau recurs.

Există şi numeroase termene aferente unor proceduri speciale, astfel încât, aşa cum am mai arătat, este foarte bine să vă informaţi de fiecare dată când nu cunoaşteţi termenul.