Europarlamentarul Dacian Cioloş a câştigat alegerile interne ale USR-PLUS, cu o diferenţă de numai 695 de voturi. Noul președinte al partidului a fost ales de 19.603 colegi, în faţa contracandidatului său, Dan Barna, care a a obţinut 18.908 de sufragii.

Scrutinul s-a desfăşurat online, iar în total au fost 38.420 de votanţi, dintre care 23.946 de persoane, adică 62.33%, din fostul USR şi 14.474 votanţi, adică 37.67% din fostul PLUS, notează Adevarul.ro.

După aflarea rezultatului, cei doi candidaţi au ieşit împreună într-o conferinţă de presă. Primul care a vorbit a fost Dan Barna, care l-a felicitat pe câştigător.

"Le mulţumesc colegilor care au participat la acest demers fără precedent, peste 45.000 de membri de partid au votat. De luni rămânem acelaşi partid solid, solidar, vertical, orientat spre reforme. Închei mandatul cu satisfacţii majore: am preluat un partid cu 50 de filiale, azi avem peste 1.000 de filiale. Rezultatul nu mă bucură în mod particular, dar îi mulţumesc lui Dacian Cioloş pentru fuziunea care a dat al treilea partid al României. Am încrederea că în 2024 vom da preşedintele României", a declarat USR-istul.

A luat apoi cuvântul noul preşedinte al partidului, Dacian Cioloş, care le-a mulţumit colegilor săi. "Rezultatul arată că nu există falii între foşti USR-işti şi foşti PLUS-işti. Membrii vor să lucreze împreună, nu facem diferenţe între cele două foste partide. Le mulţumesc tuturor celor implicaţi în acest proces, cu toate imperfecţiunile. Am avut plângeri, unele au fost clarificate, altele urmează să fie clarificate. Vom învăţa şi vom trage consecinţele din experienţa acestui proces", a declarat noul lider USR-PLUS.

Acesta a mai spus că rezultatul scrutinului online urmează să fie validat de Congresul USR-PLUS, care va avea loc sâmbătă și duminică, la Romexpo, în Bucureşti.

La cel dintâi tur, Dacian Cioloş a reuşit să se claseze tot pe primul loc în competiţie, din cei trei candidaţi. Atunci, Dan Barna a obţinut 43,9%, adică 14.404 voturi, în timp ce Dacian Cioloş a avut 15.111 de voturi. Pe locul al treilea s-a clasat Irineu Darău, cu 10.1%, adică 3.300 de voturi. Estimările din partid arătau că din votanţii lui Irineu Darău (care s-a clasat atunci pe locul 3), aproximativ 75-80% vor merge alături de Cioloş.