Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni seara, că îl propune pe Dacian Cioloş pentru funcţia de premier al României.

"Am decis să-l desemnez..."

"Am avut astăzi consultări cu formaţiunile parlamentare după ce Guvernul a fost demis prin moţiune de cenzură. În toate discuţiile am reiterat importanţa unor chestiuni care trebuie rezolvate indiferent cine guvernează. Este extrem de important să se gestioneze bine situaţia pandemică. Este foarte important să se gestioneze creşterea preţurilor la energie şi să se ia măsuri pentru ca celelalte preţuri să nu crească la un nivel insuportabil", a afirmat Iohannis.

Şeful Statului a continuat spunând că este "foarte important să beneficiem de sumele mari de care poată să dispună România prin PNRR şi să nu dăm cu piciorul la această oportunitate". 

Iohannis a spus că formaţiunile politice s-au dus la consultări cu "diferite abordări". "Din toate aceste propuneri, eu am reţinut una, pe care o voi şi pune în practică, şi anume am decis să-l desemnez pentru poziţia de candidat la funcţia de prim ministru pe domnul Dacian Cioloş", a spus preşedintele României. 

Cioloş: "Este o onoare şi o mare responsabilitate"

La câteva minute după anunţul lui Iohannis, Dacian Cioloş a transmis pe Facebook că este "o onoare" să fie propus. "Preşedintele Klaus Iohannis mi-a cerut în această seară să formez un nou guvern. Este o onoare şi o mare responsabilitate pentru care suntem pregătiţi, aşa cum am şi anunţat încă de la plecarea USR din guvern. Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării şi să pornim negocierile cu celelalte partide. Obiectivul nostru este să scoatem România din criză şi pentru asta e nevoie de multă responsabilitate din partea tuturor forţelor politice. Vom avea o şedinţă de Birou Naţional pentru stabilirea echipei de negocieri şi a mandatului de a forma cât mai rapid un guvern. Liniile principale sunt gestionarea pandemiei, explozia preţurilor la energie şi reformele din PNRR", a transmis Cioloş.

Singura propunere

Dacian Cioloş (52 de ani, din Sălaj) a fost ales, luna aceasta, în funcţia de preşedinte al USR.

El a mai fost premier în perioada noiembrie 2015 până în ianuarie 2017, fiind numit în fruntea unui guvern de tehnocraţi susţinut de PSD şi PNL după tragedia din clubul Colectiv.

Cioloş, de profesie inginer horticultor, a fost comisar european pentru Agricultură în perioada 2010 – 2014, anterior fiind ministru al Agriculturii.

USR a fost singurul partid care a propus, luni, la consultări, un nume de premier, notează G4Media.ro. 

Cîţu a declarat, după întâlnirea de la Cotroceni, că PNL nu are majoritate, deci n-a propus pe nimeni. „În acest moment nu avem o majoritate și nu am avansat o propunere de premier. I-am spus președintelui că săptămâna trecută în Parlament s-a conturat și s-a votat și este clar o majoritate USR – AUR – PSD. Aceasta este deocamdată majoritatea la care ne uităm cu toții", a declarat Florin Cîțu.

Delegaţia PSD, din care a făcut parte şi o primăriţă din Bihor, Corina Ene, a insistat pentru nevoia declanşării de alegeri anticipate în România. "România se află într-o criză socială, într-o criză economică și într-o criză sanitară profundă. Fără o majoritate consistentă România nu va putea depăși această criză. Ori se creează o majoritate pentru un eventual guvern, ori se va crea o majoritate pentru alegerile anticipate", a spus Marcel Ciolacu după consultări.

Cîţu: Cioloş să negocieze cu PSD şi cu AUR

După anunţul făcut de Iohannis, preşedintele PNL, Florin Cîţu, i-a transmis lui Cioloş să negocieze cu PSD şi cu AUR, nu cu PNL.

"Am luat act de desemnarea făcută de președintele Klaus Iohannis. De astăzi, responsabilitatea lui Dacian Cioloș, ca premier desemnat, este una imensă. Are acum posibilitatea să negocieze cu partidele care au susținut moțiunea de cenzură (PSD și AUR), pentru a forma majoritatea necesară învestirii unui guvern stabil. PNL va discuta cu domnul Cioloș, după ce acesta va găsi soluția unei majorități împreună cu aliații săi de la moțiunea de cenzură, PSD și AUR.
Mâine PNL va discuta situația politică la zi într-o ședință BPN", a publicat, pe Facebook, liderul liberalilor.

Ce urmează? 

Liderul USR are termen de 10 zile, potrivit Constituției, pentru a cere votul de încredere asupra programului de guvernare și a întregii liste a Guvernului.

Potrivit regulamentului, birourile parlamentului stabilesc data ședinței comune pentru votul de învestitură, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului, informează Hotnews.ro. 

În această perioadă, premierul desemnat trebuie să poarte negocieri pentru constituirea unei majorități parlamentare care să-i asigure învestirea cabinetului.

Deocamdată, liberalii au anunțat că vor susține doar un guvern în jurul PNL. Negocierile ar urma să înceapă marți.