Daniel Cioloş şi-a anunţat, luni, demisia de la conducerea USR, funcţie în care fusese ales în luna octombrie a anului trecut, însă va rămâne membru al acestei formaţiuni.

Demisia survine în ziua în care Biroul Naţional al USR - dominat de echipa lui Dan Barna - a respins noul program de reforme în partid propus de Dacian Cioloş, de care actualul preşedinte al USR a condiţionat rămânerea la şefia partidului.

Subiectul a iscat tensiuni în ultimele zile în USR, iar în final, pentru proiectul lui Cioloş au votat 11 dintre cei 25 de membri ai conducerii partidului, 14 votând împotrivă. Astfel, Cioloş şi-a anunţat colegii că îşi depune mandatul, însă va rămâne în partid.

În aceste condiţii, potrivit statutului USR, preşedinţia formaţiunii va fi preluată de Cătălin Drulă, având în vedere că este vicepreşedintele USR care a obţinut cel mai mare număr de voturi (701) la Congresul USR PLUS din 3 octombrie 2021.

Deocamdată Dacian Cioloş nu a dat mai multe explicaţii privind gestul său, el având programată o declaraţie de presă luni la ora 18.

HotNews.ro aminteşte că, având un Birou Naţional dominat de tabăra Barna, Dacian Cioloş s-a prezentat joi seară în faţa conducerii partidului propunând un program pentru 2022-2024 ce prevede o serie de măsuri prin care practic schimbă raporturile de putere în partid.

În programul de 15 pagini pe care l-a prezentat joi seară în sedinţa conducerii USR, Dacian Cioloş şi-a asumat, dincolo de măsuri care ar trebui să aducă mai multă vizibilitate partidului, şi o serie de mutări care practic externalizează decizia care se lua până acum în forurile interne.

Şi asta, începând chiar cu alegerile care ar trebui organizate de un organism independent. "Nu putem susţine politic o reformă electorală profundă, procese electorale curate şi bine organizate, dacă nu dăm în primul rând un bun exemplu în felul de organizare, transparenţă şi auditare a proceselor elective interne. Şi, aşa cum organizarea şi buna desfăşurare a alegerilor sunt în sarcina unor instituţii independente de partidele politice concurente (AEP si BEC), şi în alegerile interne avem nevoie de o structură independentă de competitorii politici interni", se arată în program.

Digi24 notează că frământările din USR au explodat joi seară, într-o şedinţă a Biroului Naţional în care Dacian Cioloş a ameninţat că demisionează dacă partidul nu va fi de acord cu programul său politic propus în şedinţă.

Dan Barna l-a acuzat pe acesta că vrea partidul "pe persoană fizică" şi că "nu poate să meargă aşa".

Ruptura din USR are legătură cu lupta pentru putere, în condiţiile în care forul de conducere al partidului este controlat de "Team Barna" după alegerile de anul trecut.

UPDATE: "USR trebuie să fie adaptat vremurilor"

Într-o conferinţă de presă susţinută luni, la ora 18, Dacian Cioloş a confirmat că a demisionat din funcţia de preşedinte după ce BN a respins planul său de revitalizare, "care decurge firesc din promisiunile mele făcute în campania partidului" și că a considerat firesc să plece din moment ce nu are susținere.

"Am considerat firesc şi de bun simţ să-mi dau demisia", a spus el, adăugând că el consideră că "USR e în continuare o alternativă pe scena politică".

De asemenea, el a subliniat că rămâne în partid şi a făcut un apel la adresa colegilor să nu plece din partid în urma acestei demisii.

„E nevoie de un partid credibil, conectat la societatea modernă. (...) Rămân în continuare în partid şi voi căuta cu ceilalţi colegi care cred că partidul are nevoie de împrospătare, reconectare la societate şi curajul de a-mi recunoaşte limitele pe care trebuie să le depăşească", a spus el.

Cioloş a mai spus că ar fi importantă o dezbatere în partid şi a arătat că "USR trebuie să facă paşi înainte pentru a fi adaptat vremurilor, are nevoie de redinamizare din interior". 

"USR va trebui să tragă şi învăţămintele participării la guvernare şi să ofere o nouă platformă pentru 2024", a mai spus el.

Vezi mai jos declarațiile integral!