Parcarea centrului comercial ERA Park s-a umplut de voie bună, sâmbătă, la cea de-a treia ediţie a festivalului D’ale porcului.

Echipaje ce reprezintă 21 de primării din Bihor şi una din Ungaria s-au întrecut în prepararea mâncărurilor specifice la tăiatul porcului. Primăriile reprezentate sunt Auşeu, Borş, Căbeşti, Dobreşti, Drăgăneşti, Gepiu, Girişu de Criş, Lăzăreni, Mădăras, Nojorid, Oşorhei, Pomezeu, Răbăgani, Săcuieni, Sânnicolau Român, Sântandrei, Şinteu, Tileagd, Tinca, Toboliu şi Valea lui Mihai, respectiv Körösnagyharsány din Ungaria.

Festivalul a fost deschis de dimineaţă de directorul Asociaţiei Firmelor Bihorene, Radu Silaghi, de preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, vicepreşedintele Traian Bodea, şi de reprezentantul Asociaţiei Comunelor din România – Filiala Bihor, primarul de Pomezeu, Ioan Şora. Pe lângă aceste entităţi, la organizarea festivalului au mai contribuit Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Asociaţia Culturală D’ART.

Imediat după discursurile oficialilor, moderatorul festivalului, Alexandru Pop, cunoscut mai degrabă cu pseudonimul Văru’ Săndel, a dat startul primului concurs: cea mai bună pălincă. Membrii juriului au trecut pe la fiecare stand şi au gustat din pălinca făcută în respectiva comună.

Apoi, cele 22 de echipaje, fiecare formată din şase persoane, s-au pus pe lucru. Fiecare echipă a avut un porc care a trebuit pârjolit, iar apoi tranşat. Echipa din Pomezeu, condusă de primarul Ioan Şora, a fost singura care a făcut o demonstraţie de pârjolire tradiţională, cu paie.

După ce au tranşat porcii, echipele au început să prepare mâncărurile: toroş, cârnaţi, caltaboşi, sângerete şi jumări. Bineînţeles, vizitatorii au putut mânca din toate. Contra unui tichet ce costa 13 lei, ei primeau o porţie de mâncare, putând să-şi aleagă ce anume preferă.

Până când mâncărurile au fost gata, cei înfometaţi au putut să guste la standurile primăriilor alte bunătăţi tradiţionale: slănină cu ceapă, plăcinte, cârnaţi afumaţi ori şuncă de porc afumată sau fiartă. Unul dintre cele mai bogate standuri a fost cel al Primăriei Sântandrei, de altfel campioana festivalului din 2016.

În timp ce echipajele s-au întrecut la făcut mâncare, pe scena amplasată în parcarea centrului comercial au urcat mai multe ansambluri populare din Bihor.

Festivalul se întinde pe durata întregii zile, câştigătorii concursurilor de gătit urmând să fie stabiliţi sâmbătă seară.

UPDATE:

În urma votului juriului şi a numărului de clienţi de la stand, după ora 18 au fost desemnate primăriile câştigătoare. Locul I l-a luat, la fel ca la ediţia de anul trecut, Primăria Sântandrei. Pe locul II s-a clasat Primăria Sînnicolau Român, iar pe III cea din Oşorhei.