A XI-a ediție a concursului gastronomic „D’ale porcului” a început sâmbătă, în parcarea ERA Park, fiind însă una dintre cele mai restrânse ediții, cu doar trei echipe reprezentând comunități rurale din Bihor și încă tot atâtea din alte județe.

Mai precis, s-au înscris la start primăriile bihorene din Tulca, Biharia și Sâmbăta, concurente tradiționale în această competiție. Ele au avut competitori înscriși în premieră la „D’ale porcului”, trei echipe din Maramureș (Ocolul Silvic Firiza), Satu Mare (comuna Santău) și Sălaj (Zestrea Silvană din comuna Năpradea). De asemenea, organizatorii au creat o echipă care să reprezinte Oradea, dar care este formată doar din bucătari de la mai multe localuri din oraș.

„Am pornit azi-dimineață la 5 din Tulca, pentru că ne dorim să participăm an de an, dacă se poate, cât timp vor mai exista evenimente în care se promovează tradițiile noastre. Din păcate, în ultima perioadă, tradițiile sunt tot mai puțin promovate, am început să le uităm, și cred că este un mare păcat și o pierdere pentru poporul român”, a declarat primarul din Tulca, Daniel Avrămuț.

Toți concurenții au primit o carcasă de porc din care au pregătit cârnați, caltaboși, toroș și orice altceva mai este specific locului din care vin. De pildă, aceeași echipă din Tulca a pus la foc o tocăniță de urechi de porc. „Cred că va fi senzația festivalului”, a spus edilul.

Ca de fiecare dată, juriul este format din bucătari profesioniști, anume aduși la Oradea. Prima misiune a chefilor a fost, de dimineață, să deguste pălinca, pentru că fiecare echipaj a adus și băutura cu care se laudă. „M-a impresionat pălinca de zmeură și cea de pere”, a precizat Mircea Groza, arheolog culinar și autorul cărții „Zămuri – Supe, zupe și năcreli”.

După-masă, același juriu va evalua preparatele gătite de echipe și va stabili cine sunt câștigătorii concursului gastronomic.

Între timp, orădenii sunt invitați să deguste și ei, așa cum de altfel au făcut-o încă de dimineață, cumpărând cârnați cu mămăliguță, caltaboși, sarmale sau toroș. Prețul unei porții de mâncare este, la oricare stand, 30 de lei. În plus, fiecare echipă concurentă a oferit gratuit publicului, pentru degustare, diferite bucate, de la slănină la cârnați, jumări sau șuncă.

„D’ale porcului” continuă duminică, în același loc, dar cu un concurs nou. Se vor întrece la gătit trei școli, două companii și trei partide locale. Este vorba de Colegiul Tehnologic „Mihai Viteazul” Oradea, Liceul Tehnologic nr. 1 Cadea, Liceul Tehnologic „Horea” Marghita, ManagEvent Oradea, Grup West Premium Oradea, respectiv PSD Bihor, USR Bihor și AUR Bihor.

Festivalul se va încheia cu un concert al artistului Ionuț Fulea cu orchestra Rapsodia Bihoreană, dirijată de Liviu Buțiu. Spectacolul este programat duminică de la ora 15.30.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!