Parcarea centrului comercial ERA Park Oradea va găzdui, pe 17 februarie, ediţia a IV-a a Festivalului-concurs "D’ale porcului", în cadrul căruia mai multe comune din judeţ se vor întrece în prepararea unor produse tradiţionale din porc precum toroş, cârnaţi, caltaboşi şi jumări.

Concursul de preparare tradiţională a porcului are ca scop promovarea tradiţiilor populare. Anul acesta vor concura 22 de echipe, respectiv Sânmartin, Oşorhei, Pomezeu, Căbeşti, Cherechiu, Mădăras, Tileagd, Abrămuţ, Valea lui Mihai, Boianu Mare, Tarcea, Girişu de Criş, Dobreşti, Sântandrei, Nojorid, Borş, Răbăgani, Avram Iancu, Săcuieni, Toboliu, Drăgăneşti, Şinteu.

Acestora li se adaugă două echipe din Ungaria, respectiv din localităţile Biharugra şi Körösnagyharsány - înfrăţite cu Girişu de Criş şi Toboliu, şi o echipă din Oradea, cea a Ocolului Silvic "Sfânta Maria".

La ediţia a IV-a vor echipele vor fi formate din cel mult şase persoane. Un juriu format din bucătari, reprezentanţi ai sponsorilor şi ai organizatorilor va stabili, separat, cine a făcut cei mai buni cârnaţi, cei mai buni caltaboşi, cel mai bun toroş şi cel mai bun produs specific zonei din care provin. De asemenea, se va acorda şi un premiu pentru cea mai bună palincă adusă de concurenţi.

Vizitatorii festivalului "D’ale porcului" vor putea gusta din bunătăţi. La această ediţie, intrarea în zona festivalului va fi condiţionată de achiziţionarea unui tichet de masă în valoare de 15 lei. Cu acest tichet, vizitatorul va primi, de la standul preferat, o farfurie cu bunătăţi din porc.

Prezentatorul evenimentului şi răspunzător cu buna dispoziţie a participanţilor şi vizitatorilor va fi actorul, rapsodul şi omul de televiziune Alexandru Pop, cunoscut ca "Văru’ Săndel". Între orele 10 şi 16, pe scenă vor urca zeci de ansambluri de dansatori şi solişti vocali din Bihor,  precum şi invitaţi speciali.

Şi anul acesta, evenimentul este organizat de Asociaţia Culturală D’Art, reprezentată de Nicolae Pop, şi de Asociaţia Firmelor Bihorene. "D’ale porcului" are mai mulţi parteneri şi sponsori care asigură fie partea artistică a evenimentului, fie materia primă, adică porcii din care urmează să se pregătească bucatele tradiţionale.

Între parteneri se numără Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Bihor şi Asociaţia Comunelor din România.


Programul festivalului D’ale Porcului:

08.00-08.30 Degustare pălincă - CONCURS

08.30-16.00 Prelucrare porc

10.00-10.30 Deschidere festivă

10.30-11.30 Pârjolire tradiţională porc - PREZENTARE

10.30-11.30 Degustare toroş – CONCURS

11.30-12.30 Degustare cârnaţ şi caltaboş – CONCURS

12.30-13.30 Degustare preparate locale speciale – CONCURS

13.30-14.30 Recital "Văru’ Săndel"

10.00-16.00 Spectacol folcloric

Festivitate de premiere