Un videoclip publicat de eBihoreanul.ro din timpul vizitei lui Dan Barna la Oradea a stârnit controverse în mediul online. Mai multe persoane au criticat în termeni duri faptul că şeful USR s-a oferit să-i dea un autograf lui Emeric Ienei, antrenor legendar de fotbal, care a câştigat cu Steaua, în 1986, Cupa Campionilor Europeni. Alţii au mers mai departe şi au speculat că Barna nici măcar nu l-ar fi recunoscut pe nea Imi, lucru despre care candidatul USR PLUS a spus că este "fake news".

Cu ou şi cu oţet...

Ştirea privind vizita lui Dan Barna la Oradea a fost preluată de mai multe site-uri naţionale de ştiri, care au inclus şi videoclipul publicat de BIHOREANUL. Spre exemplu, DigiSport.ro a scris că liderul USR a făcut "o gafă de proporţii", oferindu-se să-i dea un autograf lui Ienei.

Mai mult, o mulţime de internauţi au comentat că gestul lui Dan Barna a fost penibil. "Prietene, nu cred că realizezi cât de penibil ai devenit împărţind autografe peste tot. Rar mi-a fost dat să văd aşa ceva. L-aţi prins pe Emil Constantinescu?", i-a transmis unul dintre ei. 

Actorul Alex Bogdan i-a scris lui Barna pe pagina de Facebook: "Tu cred că dacă te vezi în oglindă zici la fel: vă dau un autograf? (...) Cum să umbli, mă, pe străzi şi să-i zici lui Ienei dacă vrea un autograf?".

"Era bine dacă va dădea domnul Ienei dumnevoastră un autograf, nu invers. Dânsul este mai cunoscut şi are nişte realizări în spate, pe când dumneavoastră nu aveţi deocamdată nimic doar vorbe", a scris altcineva.

Momentul a fost ironizat şi pe pagina de Facebook Trolo Sport, cu zeci de mii de fani. Administratorii au preluat din video-ul publicat de eBihoreanul.ro momentul în care Barna întreabă "Vă dau un autograf?", urmat de cel în care un USR-ist din mulţime spune: "Nea Imi, daţi-i şi dumneavoastră un autograf!", completând scena cu actorul Zach Galifianakis, care râde de parcă plânge. 

"Îl cunoaştem? Nu-l cunoaştem?"

Unii dintre internauţi au speculat că Dan Barna nici măcar nu l-ar fi recunoscut pe Emeric Ienei, acuzându-l că nu ştie "valorile ţării". "Care-i treaba cu domnul Ienei? Îl cunoaştem, nu-l cunoaştem, avem şi noi un pic de cultură şi respect? Ştiţi treaba cu autografu’ la Oradea?", a scris unul dintre ei.

"Un potenţial preşedinte care nu-şi cunoaste valorile, fie ele şi sportive, ale ţării, nu îşi va şti nici responsabilităţile", a comentat o tânără tot pe reţelele de socializare.

Reacţia lui Barna: Fake news!

După toate aceste reacţii, Dan Barna a postat, vineri, pe propria pagina de Facebook un video realizat de echipa lui în care se poate observa interacţiunea pe care a avut-o cu antrenorul Emeric Ienei în centrul Oradiei.

Barna se prezintă şi-i spune lui Ienei: "Mă bucur să ne cunoaştem. Ce mai faceţi?". "Sunt accidentat", îi răspunde antrenorul. "Vă dau un autograf, că e interesant aşa, de la un politican...", spune şeful USR cu zâmbetul pe buze. Însă, evident, nu a fost o glumă, căci candidatul USR PLUS s-a şi pus pe loc să scrie autograful. 

De altfel, în postarea sa, Dan Barna nu neagă că s-ar fi oferit să semneze un pliant pentru Emeric Ienei, ci neagă doar informaţiile vehiculate de comentatori şi anume că nu l-ar fi recunoscut pe legendarul antrenor, ajuns la vârsta de 82 de ani, comentând: "Fake news-ul că nu l-aş fi recunoscut e la fel de credibil precum informaţia că s-a aflat că nu beau apa lichidă".

Cât despre deja celebrul autograf, Barna caracterizează scena astfel: "Am fost onorat şi emoţionat să am cu el un dialog de câteva minute în care m-a încurajat, la finalul căruia, cu umor şi eleganţă, am făcut şi un schimb de autografe". 

Emeric Ienei: I-am urat succes

Într-o intervenţie telefonică la B1 TV, Emeric Ienei a spus că Dan Barna l-a recunoscut. 

"Da, sigur că m-a recunoscut. Da, da (n.red. întrebat dacă l-a recunoscut şi el pe politician şi dacă îl simpatizează). Au fost mai mulţi prieteni de-ai lui, nişte oameni care-l votează, şi m-au recunoscut. Eu am stat de vorbă cu el şi i-am urat succes. După aceea a venit această problemă… Asta (n. red. faptul că Barna a vrut să-i dea un autograf) este o chestie de inteligenţă", a declarat Emeric Ienei la B1TV, citatul fiind preluat de DigiSport.ro. 


Postarea lui Dan Barna, pe Facebook:

Micile bucurii mari ale campaniei

Ieri, la Oradea, am avut bucuria să îl întâlnesc pe Emerich Jenei, un senior distins cu seninătate în vorbă şi în privire. Eram prea mic pentru a-mi aminti performanţele Nadiei sau ale lui Năstase, astfel încât marile bucurii sportive ale copilăriei mele se numesc Craiova Maxima din '83 a lui Ilie Balaci, extraordinara olimpiada a României la Los Angeles în '84 şi Steaua lui Emeric Ienei din '86.
Emeric Ienei este unul din oamenii care ne-a arătat tuturor că dacă crezi în victorie şi munceşti ea va veni cu siguranţă.
Am fost onorat şi emoţionat să am cu el un dialog de câteva minute în care m-a încurajat, la finalul căruia, cu umor şi eleganţă, am făcut şi un schimb de autografe.
Îi doresc sănătate şi sper să ne vedem din nou cât mai repede.

P.S.: Fake news-ul că nu l-aş fi recunoscut e la fel de credibil precum informaţia că s-a aflat că nu beau apa lichidă.