În urma unei atribuiri transmise live de televiziuni, Dan Diaconescu a câştigat vineri licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT), după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

Licitaţia pentru privatizarea combinatului Oltchim a început vineri, după ora 12:00. Cea mai mare ofertă de cumpărare individuală a acţiunilor combinatului este de 203 milioane de lei şi a fost înaintată de Dan Diaconescu.

A doua ofertă prezentată a fost cea a acţionarului minoritar Oltchim, PCC SE, care a propus cumpărarea în bloc cu 13,4 milioane de lei. Reprezentanţii Chimcomplex oferă pentru cumpărarea în bloc suma de 221,4 milioane de lei, dar nu au ofertat pentru creanţele AVAS, ci doar pentru pachetul de acţiuni deţinut de Ministerul Economiei şi pentru creanţa Electrica.

Ultima ofertă a venit din partea omului de afaceri Ştefan Vuza, prin intermediul companiei Aisa Invest. El oferă suma de 30 de milioane de lei pentru pachetul de acţiuni şi nu ofertează pentru creanţe.

"Vrem să convingem autorităţile ca aceşti bani să meargă în fondul de salarii şi în combinat. Aceasta este dorinţa noastră, dar nu reprezintă o condiţie", a declarat Dan Diaconescu. 

Preţul de pornire pentru vânzarea combinatului Oltchim a fost de 4 milioane de euro.

Potrivit Mediafax, iniţial, companiile interesate de cumpărarea combinatului Oltchim au putut depune ofertele până pe data de 17 septembrie. Ulterior, termenul de depunere a ofertelor a fost prelungit până joi, 20 septembrie, la ora 12:00. Remus Vulpescu, şeful OPSPI, a ţinut astfel cont de acţiunile în instanţă depuse de Dan Diaconescu şi de solicitarea de amânare formulată de societăţi care reprezintă grupul rus Gazprom.

Cei de la Gazprom au cerut amânarea termenului de depunere a ofertelor cu două săptămâni pentru a putea intra, la rândul lor, în licitaţie.

Diaconescu a depus trei acţiuni în instanţă, una împotriva unei hotărâri AGA Oltchim, celelalte vizând suspendarea şi anularea procedurii de privatizare şi a contractului de privatizare care ar urma să fie încheiat.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că nu exclude varianta ca procedura de privatizare a Oltchim să nu fie finalizată şi a arătat că în funcţie de rezultatul de vineri se va şti dacă Oltchim va fi preluată de un nou acţionar sau va intra în administrare specială.

În momentul de faţă, la combinatul Oltchim lucrează circa 3.400 de angajaţi. Plafonul de salarii este de circa 3,2 milioane de euro.