Omul de afaceri Dan Voiculescu, condamnat la zece ani de închisoare în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare, a fost eliberat condiţionat, marţi, după decizia definitivă a Tribunalului Bucureşti.

El a executat mai puţin de trei ani din pedeapsă. La momentul sentinţei, Voiculescu era internat sub pază la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Eliberarea condiţionată a fost decisă pe baza comportamentului şi a unei serii de lucrări ştiinţifice scrise de condamnat. Totodată, din prejudiciul uriaş de 282 de milioane de lei imputat lui Voiculescu, a fost recuperată doar o mică parte, mai puţin de 40 de milioane de lei. 

Pe lângă această sumă, Curtea de Apel Bucureşti a dispus şi confiscarea a alte 40 de milioane de euro, bani ce reprezintă produsele infracţiunii. Până acum, Statul a recuperat de la fiicele lui Dan Voiculescu peste 28 de milioane de lei (aproximativ 6,3 milioane de euro), iar de la omul de afaceri s-a recuperat suma de 9 milioane de euro.

Şi unele imobile au fost recuperate de la Dan Voiculescu şi firma pe care o controlează. În 2014 Ministerul Finanţelor a trecut în proprietatea sa blocul turn al firmei Grivco SA, sediul Antenei 3 din Băneasa şi terenurile aferente. Niciunul dintre aceste imobile nu a fost valorificat până în prezent de către Statul Român, scrie euractiv.ro.

În schimb, Fiscul a reuşit să valorifice alte două clădiri care au aparţinut familiei Voiculescu. Este vorba despre o vilă din Predeal a Cameliei Voiculescu, vândută de stat cu aproape 400.000 de euro, dar şi un apartament din Kiseleff, pentru care s-a încasat aproape 350.000 euro.