Iniţiativa deputatului PSD de Bihor Dumitru Gherman, care vrea să oblige copiii şi nepoţii să le plătească pensii de întreţinere părinţilor şi bunicilor, cei care se opun riscând chiar închisoarea, nu pare privită cu ochi buni de conducerea partid. Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a declarat că proiectul nu este unul agreat, astfel că nici Guvernul, şi nici PSD nu îl susţine.

După cum BIHOREANUL a mai scris, proiectul de lege iniţiat de mai mulţi parlamentari PSD şi asumat de Gherman se află în dezbatere la Senat. Iniţiativa legislativă a fost depusă de parlamentari PSD şi ALDE, printre care şi Niculae Bădălău, ministrul Economiei, scrie Mediafax.

"Am văzut în spaţiul public că se discută foarte mult despre acea iniţiativă legislativă din Parlament legată de plata de către copii a întreţinerii părinţilor, aşa-numita Lege a Recunoştinţei. Este opinia unor deputaţi. În Parlamentul României sunt foarte multe iniţiative legislative, nu este o lege care să fie agreată, nici susţinută de Guvernul României şi nici de PSD. Dacă vă uitaţi sunt foarte multe iniţiative legislative, dar de la o iniţiativă legislativă, până la transpunerea în lege, este un drum lung. Eu vă spun din start că această iniţiativă, această Lege a Recunoştinţei, nu este susţinută nici de Guvernul României, nici de PSD", a declarat, vineri, Dăncilă la Galaţi, potrivit agenţiei de ştiri.

Proiectul a fost semnat de alţi 73 de senatori şi deputaţi PSD şi unul de la minorităţi, însă, după ce ideea a fost vehiculată în spaţiul public şi a stârnit critici numeroase, vineri, unul s-a retras. Gherman a reclamat presiunea venită din spaţiul public şi faptul că instituţiile media "s-au inflamat".

"Proiectul de lege poate suferi amendamente. Au fost instituţii media care s-au inflamat prea tare pe o chestie care se vrea pozitivă pentru majoritatea românilor. A fost o stare de emoţie negativă pe o chestiune care se referea la un sistem echitabil de drepturi şi obligaţii pe linia de rude. Proiectul o să-şi urmeze un curs parlamentar legal", a precizat Gherman pentru agenţia de ştiri.

"Copiii majori apţi de muncă sunt obligaţi să-şi întreţină şi să-şi îngrijească părinţii inapţi de muncă, aflaţi în dificultate, necesitând sprijin material", se arată la articolul 7, alin. 2 din "Legea recunoştinţei între generaţii". Cuantumul pensiei de întreţinere se stabileşte printr-un contract scris de comun acord sau printr-o hotărâre judecătorească. Aceleaşi obligaţii se aplică şi pentru copiii vitregi faţă de părinţii vitregi, respectiv pentru nepoţi faţă de bunici sau străbunici.

"Fapta unei persoane care încalcă cu vinovăţie prevederile legi constituie infracţiune şi se sancţionează conform dispoziţiilor art. 305 din Codul penal", se arată în proiectul de lege. Conform acestui articol, pedepsele vor fi între 3 luni şi 1 an de închisoare, sau amendă.

În expunerea de motive, Gherman arată că vârstnicii sunt afectaţi de migraţia forţei de muncă. "Ne aflăm într-o lume în care normele morale se dovedesc a nu mai fi suficiente pentru a crea obligaţii reciproce între oameni, nici chiar între membrii aceleiaşi familii, dezumanizarea sub influenţa banilor, egoismul şi lupta pentru dobândirea averilor create prin munca părinţilor şi bunicilor, determinându-i pe tineri să uite că au şi obligaţii, nu numai drepturi", a mai susţinut Gherman.