Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a fost respinsă de Parlament, deoarece nu au fost exprimate suficiente voturi.

Votul a fost secret, exprimat cu bile şi erau necesare cel puţin 233 de voturi favorabile. PNL, USR şi PMP, care au doar puţin peste 150 de parlamentari, au strâns însă doar 166 de voturi „pentru”. Alte 4 voturi au fost exprimate „împotrivă”.

În discursul de aproape o oră din plen, Viorica Dăncilă a acuzat opoziţia de minciună, dezinformare şi intoxicare nu doar prin textul moţiunii, ci şi „în presa de propagandă sau în reţelele sociale folosite drept paravan de cei care lucrează la dărâmarea puterii politice”. Ea a enumerat o listă de „minciuni şi manipulări”, a vorbit despre majorări de salarii, de pensii şi despre economia românească, „tigrul Europei”.

„Am parcurs cu atenție textul moțiunii de cenzură și vă mărturisesc că sunt dezamăgită. Am sperat că în ciuda adversitățiii politice în care ne găsim va exista o abordare constructivă a criticii în beneficiul cetățeanului. Am sperat să fim avertizați, corectați, ba chiar trași de mânecă cu privire la anumite măsuri care pot părea din perspectiva dumneavostră discutabile. Nu m-am așteptat ca întreaga moțiune să fie o înșiruire de falsuri”, a spus premierul. „Această moțiune nu reprezintă decât un joc politic(…). Românii s-au săturat de scandal”, a mai spus Viorica Dăncilă.

Traian Băsescu, preşedinte fondator al PMP, a declarat miercuri, în timpul dezbaterilor pe moţiunea de cenzură, că cea mai bună măsură a Puterii este aceea de a pleca tot Guvernul Dăncilă, deoarece putem avea neşansa să ne facem de râs în Europa.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a susţinut, la dezbaterea moţiunii, că opoziţia aparent doreşte preluarea guvernării, dar nu are nicio soluţie conturată, nici măcar o schiţă de program de guvernare şi a acuzat o luptă sterilă pentru putere. De altfel, parlamentarii UDMR nu au votat, retrăgându-se din sală.

Victor Ponta a declarat că nu o va „salva” astăzi, dar că îşi propune ca din toamnă, „alături de colegii de la Pro România, de la PSD, ALDE şi ceilalţi să salvăm social-democraţia din România şi să avem un alt guvern”.

Liderul Uniunii Salvaţi România (USR), Dan Barna, a declarat, în schimb, că, după Ion Iliescu, Liviu Dragnea este cel mai mare rău care i se întâmplă acestei ţări, iar guvernul Dăncilă este unul care nu face decât să încerce să îl scape de la puşcărie.