Ziua Internaţională a Romilor a fost sărbătorită în avans, vinerea trecută, de elevii din Tinca şi din localitățile învecinate, care au participat la cea de-a patra ediţie a concursului de talente "Romii au Talent".

Potrivit unui comunicat transmis luni de organizatori, adică reprezentanții Școlii Creştine Private din Cartierul Romilor din Tinca, evenimentul s-a desfăşurat la căminul cultural din Tinca și a adunat elevi şi preşcolari din aceeași localitate, dar și din Popeşti, Husasău de Tinca, Văşad, Diosig, Tinca, Tămăşda, Holod, Lăzăreni, Vântori, Ineu, Ciumeghiu, Tărian, Talpoş, Hidişelu de Sus, Gepiu şi Oradea.

Organizat în cadrul unui program pilot de educaţie iniţiat de Fundaţia People to People, concursul a avut drept scop oferirea unui spațiu în care elevii să-și exprime liber creativitatea.

În cadrul evenimentului au fost prezentate 47 de momente artistice, între care s-au numărat spectacole de teatru, de dans, muzică şi recitare de poezii.

Un juriu format din personalităţi recunoscute la nivel local în domeniul artistic a ales apoi câştigătorii din rândul elevilor participanți. Juraţii au fost Alexandra Daragiu, Ana Maria Toth, Dalia Ilea, Ioana Dragoş Gajdo, Remus Toderici, Simona Georgiana Ţărău şi Valentiana Roşu.

Astfel, conform comunicatului, la secţiunea Muzică, premiul I a fost obţinut de Ioana Balogh de la Şcoala Gimnazială nr. 1 din Ciumeghiu, la secţiunea Performance câştigători au fost cei din trupa "Rise up" de la Şcoala Creştină Privată din Cartierul Romilor Tinca, la secţiunea Teatru a primit premiul cel mare trupa "Step" de la Liceul Teoretic Nicolae Jiga din Tinca, la secţiunea Poezie a câştigat Codruţ Narcis Fechete de la Şcoala Creştină Privată din Cartierul Romilor Tinca, iar la secţiunea Dans premiul I a fost obținut de "Rromii descurcăreţi" de la Şcoala Gimnazială Puiu Server din Ineu.

"Ca în fiecare an, din 1971 încoace, în 8 aprilie se celebrează Ziua Internaţională a Romilor. Scopul acestei zile este de a celebra cultura romilor şi de a sensibiliza populaţiile la problemele cu care se confruntă romii.

Prin acest eveniment vrem să atragem atenţia comunităţii, autorităţilor locale, cu privire la importanţa educaţiei pentru copiii romi", se arată în comunicat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!