Săptămâna aceasta, dansatori din mai multe oraşe ale ţării şi din Ungaria le vor prezenta orădenilor universul fascinant al artei prin mişcare, invitându-i la ediţia a doua a Infinite Dance Festival.

Teatrul Szigligeti a programat spectacole de dans, teatru-dans, workshop-uri şi concerte, între care "Sărbătoarea Primăverii", după Igor Stravinsky, care prezintă ritualuri păgâne din Rusia, "Transcarpatia invocată", o producţie ce înglobează dansuri tradiţionale specifice mai multor etnii din această regiune, precum şi o gală a unor academii renumite de dans.

Ritualuri păgâne 

În perioada 26-30 octombrie, Ansamblul Nagyvárad al Teatrului Szigligeti organizează ediţia a doua a Infinite Dance Festival. "Succesul primei ediţii ne-a determinat să continuăm misiunea de a promova diferite forme de dansuri, astfel că, în programul nostru, folclorul, clasicul şi contemporanul se îmbină într-un mod armonios", spune Dimény Levente (foto), directorul artistic al Ansamblului Nagyvárad.

Festivalul cuprinde spectacole de dans, teatru-dans, workshop-uri şi concerte. De asemenea, organizatorii promovează şi tinerele talente locale, mai multe trupe amatoare din oraş urmând să urce pe scenă pentru scurte momente de dans înaintea fiecărui spectacol.

Infinite Dance Festival va debuta miercuri, de la ora 18.30, cu "Sărbătoarea primăverii", adus pe scena Teatrului Szigligeti de Compania M Studio din Sfântu Gheorghe. Compozitorul rus Igor Stravinsky şi-a deschis lucrarea muzical-coregrafică ca una care reprezintă Rusia păgână. "Ritualul păgân al ruşilor se încheie cu autosacrificare. O fată special aleasă dansează până la epuizare. Limbajul operei lui Stravinsky este adresat baletului clasic, însă spectacolul Studioului M, realizat de coregrafa Andrea Gavriliu, reformulează «Sărbătoarea primăverii» într-un limbaj contemporan", precizează organizatorii.

În aceeaşi zi, de la ora 20, în programul festivalului a fost inclus un concert al trupei Oradea Klezmer, care va avea loc la Moszkva Caffe.

"Nu toţi sunt eroi"

Joi, de la ora 18.30, Sala Mare găzduieşte spectacolul "În cursul timpurilor". Piesa companiei Feledi Project ajunge la Oradea după un turneu în Statele Unite, producţia fiind inspirată de filmul "Orele (The Hours)".

Tot joi, de la ora 20, la Sala Arcadia se va juca spectacolul "Nu toţi sunt eroi" al Centrului Naţional al Dansului din Bucureşti. "Spectacolul se articulează pe o zonă de tensiune şi dialog cu bunicii dispăruţi. Este zona în care ne găsim propriile răspunsuri legate de lupta pentru libertatea de exprimare şi rezistenţă în contexte de cenzură şi teroare politică, încă prezente sub alte forme şi în vremurile noastre", îl descriu organizatorii.

O zi mai târziu, de la ora 18.30, gazdele îşi vor prezenta creaţia "Stabat Mater", realizată în coproducţie cu Teatrul de Dans Europa Centrală. Este un spectacol de teatru-dans care caută conexiuni între imnul catolic cu acest nume (Stabat Mater), închinat Fecioarei Maria, şi omul secolului XXI, vorbind despre tradiţii culturale şi suferinţe purtate cu demnitate.

Seara tradiţiilor

Sâmbătă, de la ora 18.30, pe scena Teatrului din Oradea se vor întâlni câteva dintre cele mai respectate şcoli de dans din ţară şi din Ungaria, într-o gală a academiilor. Publicul va putea vedea reprezentaţii date de studenţii Academiei de Dans Budapesta, Universităţii de Arte Târgu Mureş şi Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti.

În încheierea Infinite Dance Festival, duminică, de la ora 18.30, Ansamblul Folcloric Maghiar de Stat va da spectacolul "Transcarpatia invocată". "Pentru prima dată în istoria producţiilor de teatru-dans folclorice, spectacolul prezintă o adevărată antologie a dansurilor şi muzicii tradiţionale din Transcarpatia, aparţinând etniilor convieţuitoare, precum maghiari, ucrainieni, români, rusini (grup etnic de origine slavă) şi evrei, accentul căzând pe legăturile care conferă unitate în diversitate", anunţă organizatorii.

Biletele, ale căror preţuri variază între 10 şi 40 lei, în funcţie de spectacol şi locul în săli, se vând la agenţia Teatrului Szigligeti şi pe biletmaster.ro. Anul acesta, organizatorii au lansat şi un abonament de festival, la preţ de 40 lei. Cu el, pasionaţii pot alege trei spectacole din oferta Infinite Dance Festival, bucurându-se din plin de magia mişcărilor de pe scenă.