După ce a ales să reprezinte Germania în competiţiile de dans sportiv, trecând în acest an la categoria profesionişti, orădeanul Andrei Mangra a obţinut deja primele rezultate importante pe plan internaţional, oficialii federali germani fiind mulţumiţi de prestaţia lui. Andrei a obţinut calificarea la Campionatul European, rezervat profesioniştilor, de la Izmir (Turcia) dar şi la Campionatul Mondial de Show-uri.

Dansator de mic

Andrei a început dansul pe când avea 7 ani sub îndrumarea mamei sale, Valeria Mangra, fost vicepreşedinte al Federaţiei Române de Dans Sportiv. Că aşchia n-a sărit departe de trunchi s-a văzut rapid. Din 2003, de la primul mare concurs, până în 2011, Andrei Mangra a fost prezent în toate finalele Campionatului Naţional, an după an, la toate categoriile de vârstă.

În 2011, însă, a prins o formă slabă. A fost şi primul an în care, clasându-se doar pe locul şapte n-a mai prins finala de şase a Campionatului Naţional, o dezamăgire fără precedent. "Mai am multe de spus în dansul sportiv, iar dacă pentru unii un astfel de an nefast ca rezultate poate însemna finalul carierei, pentru mine a fost doar o provocare pentru a fi mai bun", precizează Andrei.

Împreună cu Valeria a luat hotărârea că este mai bine să părăsească România şi să concureze pentru Germania în campionatul profesionist al acestei ţări ,unde dansul sportiv are o recunoaştere aparte. Fără să ducă lipsă de oferte şi cu carnetul de absolvent al Şcolii Naţionale de Antrenori de dans sportiv în buzunar, Andrei Mangra a ales să semneze cu clubul berlinez "Shall We Dance".

Altă viaţă

"Fiind singurul copil nu ne-a fost uşor, ca părinţi, să-l ştim departe de noi, dar ne-am dat seama că i-am fi ucis visul dacă-l opream", spune Valeria Mangra, antrenor şi preşedinte al CS Dans Club 80 Oradea. Transferul de la campionatul din România la cel din Germania a fost o schimbare uriaşă în viaţa lui Andrei. În primul rând datorită diferenţei de forţă economică, de cultură şi de civilizaţie dintre cele două ţări. Apoi datorită diferenţelor de concept asupra dansului sportiv, pentru că în Germania este un sport profesionist, iar în România unul amator.

Andrei s-a adaptat însă rapid pentru că această disciplină situată la graniţa dintre artă şi sport presupune, pe lângă eleganţă, conduită, şi multă stăpânire de sine. După trei luni de căutări, a găsit o parteneră, pe Anastasiya Davydova, o sportivă de origine rusă, cu care s-a clasat pe locul cinci la Napoca Dans Festival (noiembrie 2011), competiţie la care au participat sportivi din 12 ţări europene.

Întâmplarea a făcut apoi ca rusoaica să se căsătorească şi să decidă să renunţe la dansul profesionist, astfel că a urmat o altă perioadă de căutări. În cele din urmă, în luna iunie a acestui an, după mai bine de şase luni de aşteptare, antrenorul Dirk Heidemann a luat hotărârea ca Andrei să facă pereche cu Ekaterina Kalugina în campionatul profesionist. "Diferenţa de la amatori la profesionişti este enormă. Nu contează doar talentul şi pasiunea, ci e vorba şi de o muncă titanică", spune Andrei, care, la 21 de ani, a fost aruncat pe "ringul cu lei", cu adversari consacraţi din dansul continental.

Rezultate bune

Prima ieşire pe ringul profesionist s-a produs la Stuttgart, în perioada 14-18 august, la Germanian Open Championship (GOC), o competiţie de prim rang din dansul sportiv mondial. "Openul Germaniei reprezintă pentru dans cam ce reprezintă Wimbledonul pentru tenis", a făcut comparaţia Andrei. Spre deosebire de amatori, la profesionişti există două tipuri de competiţie: cea la care se dansează toate cele cinci dansuri latino şi o competiţie de show unde se prezintă un dans tematic care cuprinde minimum trei din cele cinci dansuri.

Andrei şi Katja au ales ca temă "Nefertiti", un dans cu accente egiptene. Ca urmare a prestaţiei, care le-a adus în final locul patru, la mică distanţă de podium, federaţia germană a luat decizia ca cei doi sportivi să reprezinte Germania la Campionatul European de show-uri latino de la Luxemburg din 2 septembrie, iar perechea venită din "est" a confirmat aşteptările în Marele Ducat, cucerind medalia de bronz.

"În perioada care a urmat concursului de la Stuttgart am muncit câte şapte-opt ore pe zi. Cei din federaţia germană ne-au explicat că sunt mulţumiţi de noi, dar că aşteaptă şi mai mult pentru că suntem foarte tineri", a adăugat dansatorul orădean. În urma prestaţiilor de la Stuttgart şi Luxemburg, perechea româno-rusă a obţinut calificarea la Campionatul European, rezervat profesioniştilor, de la Izmir (Turcia) dar şi la Campionatul Mondial de Show-uri. La mai mare!


CARTE DE VIZITĂ

Andrei Mangra

- s-a născut la Oradea, data de 7 martie, 1991
- a absolvit Liceul Pedagogic Iosif Vulcan din Oradea
- absolvent al Şcolii Naţionale de Antrenori Bucureşti
- a început dansul la vârsta de şapte ani
- multiplu laureat al campionatelor naţionale
- câştigător al concursurilor internaţionale de la: Subotica (Serbia), Varazdin (Croatia),Linz (Austria), Bratislava, Budapesta, Alassio (Italia).
- medaliat cu bronz la europenele de show-uri latino din Luxemburg