Şcolile bihorene riscă să rămână de sărbători cu conturile blocate. Profesorii care au câştigat în instanţă prin hotărâri definitive şi executorii plata integrală a drepturilor salariale cuvenite au început să trimită executorii judecătoreşti pe capul directorilor de şcoli şi contabililor şefi.

Săptămâna trecută, portăreii au bătut deja la uşa Colegiului Naţional Iosif Vulcan, iar pentru săptămâna aceasta s-au anunţat "vizite de lucru" la alte şcoli din Oradea şi judeţ.

Dascălii au câştigat în total drepturi salariale de peste 20 milioane de lei, cea mai mare sumă din ţară, dar până să vadă aceşti bani va mai dura. Conform legii, fondurile pentru lefurile profesorilor sunt primite de şcoli de la primării, care la rându-le nu fac decât să redistribuie sumele primite de la bugetul central.

Deci, teoretic, ca să recupereze banii cuveniţi dascălilor, executorii vor trebui să blocheze conturile şcolii, care va trebui să se îndrepte spre primării că nu i-a alocat aceşti bani, care la rândul lor vor arăta cu degetul spre Ministerul de Finanţe. Încă nu e sigur cu care deget, dar se poate ghici că e vorba de cel mijlociu...