Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a aflat miercuri în Marea Britanie, unde s-a întâlnit cu premierul Rishi Sunak, a vorbit în Parlament, fiind întâmpinat cu aplauze, și a fost primit la Palatul Buckingham de regele Charles.

Volodimir Zelenski a efectuat astfel cea de-a doua sa vizită în afara teritoriului Ucrainei de la pornirea războiului, după cea din Statele Unite ale Americii. 

„Dați-ne aripi!”

În timpul discursului pe care l-a ținut în limba engleză în fața parlamentarilor britanici, în Westminster Hall, Zelenski i-a înmânat şefului Parlamentului, sir Lindsay Hoyle, o cască a unui pilot ucrainean, făcând apel ca Marea Britanie să furnizeze Ucrainei avioane de luptă pentru a putea înfrunta Rusia. 

„În Marea Britanie, regele este pilot al forțelor aeriene. În Ucraina de astăzi, fiecare pilot al forțelor aeriene este un rege", a spus preşedintele ucrainean, citat de Spotmedia.ro. Pe casca pe care a dus-o cu el Zelenski scrie: «We have freedom. Give us wings to protect it.», adică «Avem libertate. Dați-ne aripi să o protejăm.». 

„Noi vom face tot posibilul și imposibilul pentru ca lumea să ne furnizeze avioane moderne pentru a oferi putere și a proteja piloții care ne vor proteja”, a mai spus Zelenski, citat de Hotnews.ro. 

Liderul de la Kiev a mulțumit Marii Britanii fiindcă a furnizat principalele sale tancuri de luptă. Rachetele cu rază lungă de acțiune „ne vor permite să facem răul să se retragă complet din țara noastră”, a adăugat el. „Lumea are nevoie de conducerea ta, Marea Britanie, așa cum are nevoie de curaj ucrainean", a adăugat Zelenski.

(sursa: Youtube / The Telegraph)

„Nimic nu este exclus”

După întâlnirea cu liderul ucrainean, premierul britanic Rishi Sunak a afirmat că „nimic nu este exclus” atunci când a fost întrebat dacă UK va livra avioane militare Ucrainei, conform Hotnews.ro. 

„Primul pas pentru a putea oferi aeronave avansate este să avem soldați sau aviatori capabili să le folosească. Acesta este un proces care durează ceva timp. Am început acest proces astăzi", a spus Sunak la o conferință de presă comună cu președintele Volodimir Zelenski, după ce a anunțat că Marea Britanie va antrena piloți ucraineni.

Drept reacție, Rusia a avertizat Londra că trimiterea de avioane de luptă Kievului va avea „consecințe asupra întregii lumi”, potrivit Reuters.

Îmbrăcat în celebra sa ținută militară kaki, Volodimir Zelenski a fost primit de regele Charles la Palatul Buckingham, imagini de la întâlnirea celor doi fiind publicate inclusiv pe paginile oficiale ale Casei Regale.  

(sursa: Youtube / The Telegraph)

În acest timp, pe front, forțele ruse și-au intensificat asaltul în estul Ucrainei, aducând pe câmpul de luptă zeci de mii de soldați recent mobilizați. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!