Asociaţia Smiles are nevoie de sprijin pentru susţinerea financiară a adăpostului temporar pentru persoanele fără casă amenajat în Oradea, pe strada Gutenberg. Pentru a deveni unul dintre beneficiarii unui grant de 5.000 de euro oferit de Raiffeisen Comunităţi, proiectul depus de organizaţie are nevoie de cât mai multe voturi, fiind la concurenţă cu alte 205 proiecte.

Dintre ele, doar primele 5 vor primi finanţare din partea Raiffeisen Comunităţi.

Proiectul depus de Smiles în cadrul programului de granturi susţinut de Raiffeisen Comunităţi a îndeplinit toate criteriile solicitate de organizator şi este menit să finanţeze un adăpost pe care asociaţia l-a amenajat pentru câteva zeci de persoane fără adăpost din Oradea, în incinta azilului de noapte de pe Gutenberg.

"Suntem în cea mai importantă etapă, aceea în care proiectele se voteaza online. Proiectele cu cele mai multe voturi la nivel naţional vor primi finanţare. Avem nevoie de cât mai multe voturi, deci vă rugăm votaţi proiectul nostru, nu durează mai mult de 2 minute", spune Sorin Balogh, director de marketing în cadrul Smiles Oradea, care face un apel public la adresa tuturor să ajute persoanele fără adăpost.

Pentru a vota, sunt necesari câţiva paşi simpli. Cei care au cont trebuie să acceseze doar pagina web de la adresa www.raiffeisencomunitati.ro/program-de-granturi/. Iar cei care nu, trebuie să îşi creeze un cont, completând numele de utilizator, adresa de email şi o parolă.

Pentru a accesa programul de granturi, utilizatorul trebuie să se logheze, după care să dea click pe "Judeţul Bihor", să bifeze proiectul "Adăpost temporar pentru persoanele fără adăpost din Oradea" şi apoi pe "Votează".

Adăpostul temporar amenajat în Oradea de Asociaţia Smiles (foto) pentru persoanele fără un acoperiş deasupra capului a fost deschis în septembrie 2011, în urma unui parteneriat realizat cu Administraţia Imobiliară Oradea, pe un teren din spatele azilului de noapte de pe strada Guttenberg.

Şapte containere au fost amenajate ca şi spaţii de locuit şi oferă condiţii decente de trai pentru 40 de persoane. Trei dintre acestea, cele mai mari şi mai bine dotate sunt destinate familiilor cu handicap social şi încă trei containere oferă adăpost, în paturi supraetajate, nefamiliştilor.

Două containere au fost dotate cu toalete şi duşuri pentru persoanele fără adăpost.

Întreţinerea celor şapte containere de locuit costă aproximativ 10.000 de lei lunar, bani în care Smiles le asigură asistaţilor sociali câte o masă de seară.