În ultima lună, Poliţia Locală Oradea a remis mai multe notificări orădenilor pentru a-i informa că sunt răspunzători şi de spaţiile verzi din jurul imobilelor în care locuiesc, indiferent că este vorba de blocuri ori de case.

Toţi orădenii trebuie să se asigure că, de la limita proprietăţii lor şi până la trotuare, zonele verzi sunt curate şi îngrijite. Pentru bucuria lor şi a trecătorilor...

Regulamente verzi

Conform Regulamentului de organizare, dezvoltare şi întreţinere a spaţiilor verzi din Oradea, avizat prin HCL 429/2009, persoanele fizice, juridice şi asociaţiile de proprietari din oraş au obligaţia "să întreţină perdelele şi aliniamentele de protecţie, spaţii verzi - arborii, arbuştii, gardurile vii, gazonul şi plantele florale din perimetrul imobilelor în care locuiesc sau în care funcţionează până la limita carosabilului". Hotărârea prevede şi amenzi pentru cei care nu o respectă, de la 1.000 la 2.500 lei.

Sarcinile sunt de fapt împărţite între proprietarii de imobile, asociaţiile de proprietari de la blocuri şi firmele care au contracte cu municipalitatea pentru îngrijirea şi amenajarea spaţiilor verzi din cele patru loturi ale oraşului. În timp ce asociaţiile au în grijă toate spaţiile verzi din jurul blocurilor, până la şoselele care le înconjoară, spaţii delimitate clar în protocoalele încheiate cu Primăria, orădenii de la case răspund de fâşia de pământ de la limita proprietăţii lor şi de trotuar. Porţiunile de teren dintre trotuare şi şosele, denumite aliniamente stradale, sunt în grija firmelor angajate de Primărie. Tot în grija "privaţilor" sunt şi scuarurile de pe carosabil.

Firme la comandă

De ştiut că în lotul 1, delimitat de malul stâng al Crişului Repede, Piaţa Cetăţii, Piaţa 22 Decembrie, strada Feldioarei, Cimitirul Municipal, strada Ogorului şi Calea Aradului, responsabilă este firma Imsaurisa, iar lotul 2, delimitat de malul stâng al Crişului Repede, Piaţa Independenţei, Piaţa Cetăţii, Piaţa 22 Decembrie, strada Toamnei şi strada Ogorului, a fost atribuit de Primărie firmei RER Ecologic Service.

Lotul 3, între malul drept al Crişului Repede, Bulevardul Decebal, strada Eroul Necunoscut, strada Lacul Roşu, Calea Bihorului şi cartierele Iorga şi Podgoria, a revenit firmei Adenandra, iar lotul 4, care cuprinde Rogerius, Oncea şi Episcopia, este în grija muncitorilor RER Ecologic Service.