Episcopia Romano-Catolică de Oradea a anunţat că în acest an lumânările de Advent vor fi aprinse în prezenţa unor grupuri "reprezentative" din rândul celor care "în aceste luni se află în prima linie a slujirii" pe perioada pandemiei.

De asemenea, în patru săptămâni consecutive înainte de Crăciun, atât la Catedrala Episcopală, cât şi în parohiile romano-catolice din judeţ se vor înălţa rugăciuni pentru aceste persoane, mai precis pentru medici, asistenţi, ambulanţieri, pentru profesori şi părinţi, pentru cei care asigură ordinea publică şi serviciile de necesitate, dar şi pentru vârstnicii şi copiii din cămine şi îngrijitorii lor. 

"În ajunul fiecărei duminici de Advent, adică perioada premergătoare Naşterii Domnului, în faţa Catedralei episcopale din Oradea, din Şirul Canonicilor nr. 2, va fi aprinsă în mod solemn lumânarea corespunzătoare duminicii, eveniment la care va participa câte un grup reprezentativ al celor care în aceste luni se află în prima linie a slujirii", au transmis marţi reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice de Oradea. 

Potrivit comunicatului, în fiecare parohie care aparţine de Episcopia Oradiei vor fi preluate "intenţii de rugăciune" pentru persoanele din prima linie în perioadă de pandemie.

Concret, pe 28 noiembrie, în ajunul primei duminici de Advent, ora 18.00 la Catedrală, şi duminică, 29 noiembrie, în bisericile parohiale se vor face rugăciuni "pentru lucrătorii din domeniul sanitar (medici, ambulanţieri, asistenţi, personal auxiliar)". 

Pe 5 decembrie, în ajunul celei de a doua duminici de Advent, ora 18.00 la Catedrală, şi 6 decembrie, a II-a duminică de Advent, în bisericile parohiale se vor înălţa rugăciuni "pentru lucrătorii din învăţământ, pentru personalul didactic şi auxiliar, pentru părinţi". 

Mai departe, pe 12 decembrie, în ajunul celei de a treia duminici de Advent, ora 18.00 la Catedrală, şi pe 13 decembrie, în a III-a duminică de Advent, în bisericile parohiale, clericii şi credincioşii se vor ruga "pentru cei care asigură ordinea publică, pentru cei din aprovizionare şi servicii curente".

În fine, pe 19 decembrie, în ajunul celei de a patra duminici de Advent, ora 18.00 la Catedrală, şi pe 20 decembrie, în a IV-a duminică de Advent, în bisericile parohiale vor fi înălţate rugăciuni "pentru personalul din căminele de îngrijire a bătrânilor şi copiilor şi persoanele îngrijite". 

Perioada de Advent este cea care precede Naşterea Domnului. Cele patru duminici de Advent sunt marcate de către credincioşii catolici prin aprinderea, treptată, a patru lumânări, prinse într-o coroniţă de brad. Adventul este o tradiţie ale cărei rădăcini se află în secolul al XIX-lea, în Germania, când un pastor a realizat pentru prima dată, ajutat de mai mulţi copii ai străzii, o astfel de coroniţă. Coroniţa de Advent vesteşte apropierea Crăciunului şi, spun preoţii, arată că adevărata luminică vine de la Isus.