Oradea a ajuns pe locul 5 în topul Forbes Cities 2015. Nominalizarea vine ca urmare a investiţiilor companiilor în oraşul de pe Criş, dar şi ca urmare a eforturilor depuse de municipalitate pentru susţinerea investitorilor şi pentru atragerea fondurilor europene.

"Companiile continuă să investească zeci de milioane de euro la Oradea, în timp ce Primăria dezvoltă oraşul cu fonduri europene", arată site-ul Forbes.ro, menţionând că oraşul de pe Criş are o populaţie de 183.123 (conform datelor culese la ultimul recensământ privind populaţia stabilă), iar industria principală este producţia de electronice şi de uz industrial şi casnic.

Citând din presa locală, Forbes îşi argumentează decizia şi prin prisma bugetului pe anul acesta, menţionând că Oradea are cel mai mare buget din ultimii 20 de ani datorită fondurilor europene atrase pentru 26 de proiecte majore, în valoare de 195 milioane euro (reprezentând contracte în lucru, nu finalizate), toate cu termen de finalizare în acest an.

Între acestea, Forbes enumeră reabilitarea Pieţei Unirii (23,5 milioane lei), finalizarea reabilitării Cetăţii Oradea (62,4 milioane lei), reabilitarea sistemului orădean de încălzire (sursă şi reţele - 373 milioane lei), Parcul industrial Oradea (77 milioane lei), Complexul Wellness Termal Nymphaea Oradea (70 milioane lei) şi două pasaje supraterane peste centura de ocolire a oraşului (45 milioane lei), un nou campus şcolar (34 milioane lei).

Forbes vorbeşte şi despre problemele create de noile şantiere, respectiv împrumutul BEI pentru confinanţarea acestor proiecte şi lucările greu de urmărit, dar laudă în acelaşi timp înfinţarea parcurilor industriale.

"Autorităţile locale s-au remarcat, de-a lungul ultimilor ani, printr-o aplecare deosebită către mediul de afaceri, tradusă prin crearea Euro Business Park Oradea, prin acordarea de facilităţi investitorilor şi prin recrearea sistemului de şcoală profesională, astfel încât tinerii absolvenţi să se poată angaja la companiile prezente în oraş. Judeţul Bihor, a cărui reşedinţă este Oradea, se află pe locul al treilea în România din perspectiva valorii capitalului social subscris la companiile cu participaţie străină, după Bucureşti şi Timişoara", menţionează specialiştii.