Cei trei reprezentanţi ai PNL Bihor în Biroul Politic Naţional – Ilie Bolojan, Florin Birta şi Florica Cherecheş - s-au împotrivit prin vot negocierilor pentru o guvernare cu PSD şi s-au pronunţat pentru refacerea vechii coaliţii cu USR. Bolojan a afirmat că după ce liberalii au combătut PSD în toate campaniile, "este o chestiune de consecvenţă, de decenţă şi de normalitate" această poziţie, iar Birta a cerut vot nominal, "să se ştie mai târziu cine e responsabil" pentru combinaţia cu PSD.

"Să se ştie mai târziu!"

Reuniunea BPN al PNL în care a fost discutat un mandat de negociere cu PSD sau cu USR, în final 48 de voturi fiind exprimate pentru prima variantă şi doar 22 pentru cea de-a doua, a fost una lungă şi tensionată, afirmă presa centrală, dar şi sursele BIHOREANULUI.

În timp ce "grei" ai partidului s-au eschivat de la vot (precum preşedintele Florin Cîţu şi secretarul general Dan Vîlceanu) sau nici măcar nu s-au prezentat (ca de exemplu Emil Boc), deşi au susţinut începerea negocierilor cu PSD, aceeaşi poziţie a fost sprijinită de lideri ai unor organizaţii judeţene cum sunt cele din Sibiu (Raluca Turcan), Timiş (Alin Nica), Arad (Gheorghe Falcă), Suceava (Gheorghe Flutur) etc.

În schimb, după cum relatează spotmedia.ro, liderii liberalilor bihoreni au votat contra acestei propuneri. Mai mult, Florin Birta, care la Congresul din 25 septembrie a fost ales vicepreşedinte al partidului, a cerut ca votul să fie nominal, "ca să se ştie mai târziu cine e responsabil, cu subiect şi predicat, pentru viitoarea guvernare cu PSD".

Bolojan a vorbit în pustiu

Sursele BIHOREANULUI afirmă că preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, a prezentat argumentele care fac ca o guvernare cu PSD să nu fie de dorit, ba chiar se va dovedi perdantă pentru liberali.

Potrivit acestora, Bolojan a explicat că "totdeauna coaliţiile cu PSD au ieşit prost, nu au durat", iar în toate campaniile PNL a avut abordări anti-PSD, contrar afirmaţiilor altor preşedinţi de organizaţii judeţene şi lideri centrali, care au susţinut că este urgentă o guvernare cu PSD, din cauza crizei sanitare.

Liderul PNL Bihor a mai spus că e greu să faci o coaliţie cu PSD, după ce în campanii partidul s-a poziţionat împotriva acestui partid. "Cum o să te prezinţi în faţa electoratului tău? Este o chestiune de consecvenţă, de decenţă şi de normalitate", ar fi spus Bolojan, conform surselor. Acesta a argumentat, de asemenea, că de douăzeci şi ceva de ani PSD s-a împotrivit reformelor şi, prin urmare, "o coaliţie pentru modernizarea României ar avea puţine şanse cu PSD", acest obiectiv putând fi atins doar "cu USR, cu toate minusurile şi cu toată lipsa de experienţă a USR".

În fine, Bolojan a arătat că, făcând o coaliţie cu PSD, PNL "va elibera spaţiul de centru-dreapta", iar votanţii PNL care vor fi dezamăgiţi "se vor muta în zona USR", deci "va fi o pierdere pentru PNL destul de serioasă în viitor".

Argumentele expuse de preşedintele PNL Bihor nu au avut însă ecoul scontat, doar 22 de liberali votând împotriva începerii negocierilor cu PSD pentru formarea unui guvern cu PSD, în timp ce 48 au votat pentru această variantă.

Contactaţi, însă, de BIHOREANUL, nici Ilie Bolojan şi nici Florin Birta nu au vrut să facă declaraţii publice.