După ce joia trecută Horea Vuşcan anunţa că de Ziua Naţională pregăteşte un miting împotriva măsurilor abuzive luate de primarul Ilie Bolojan pentru cetăţenii oraşului, Primăria l-a anunţat, marţi, că nu primeşte autorizaţia pentru manifestaţie. "Doresc să precizez că din păcate mitingul din data de 1 Decembrie nu a fost aprobat de către Primărie pe motiv că "este interzisă desfăşurarea publică a două sau mai multe adunări publice distincte în acelaşi loc sau pe aceleaşi traseu". Din păcate, democraţia a murit! Nu uitaţi, pe solicitarea depusă la Primărie am trecut două amplasamente, primul în faţa Primăriei şi al doilea în faţa Prefecturii", transmitea marţi, afectat, Horea Vuşcan presei locale.

Dacă răspunsul Primăriei, că nu este permis un protest de 1 Decembrie, de vreme ce locaţia fusese deja de mult planificată pentru sărbătorirea Zilei Naţionale, la fel ca în anii anteriori, era previzibil de la bun început, BIHOREANUL a vrut să vadă care este motivul pentru care municipalitatea i-a refuzat tânărului politican dreptul de a protesta în faţa Prefecturii. Surpriza a fost, însă, să constate că, în ciuda clamărilor publice, Vuşcan nici măcar nu trecuse Parcul Traian ca amplasament alternativ pentru protest în cererea sa!

"Motivul pentru care nu i s-a dat autorizaţie să protesteze în faţa Prefecturii a fost că, de fapt, nici nu a cerut autorizaţie pentru a protesta în acel loc. În faţa Primăriei era planificat de multă vreme să se desfăşoare manifestările Primăriei legate de Ziua Naţională", a declarat Petri Csilla, de la Biroul de Relaţii cu Presa al Primăriei.

Solicitarea, făcută în numele Asociaţiei Horea Vuşcan, a fost pusă la dispoziţia BIHOREANULUI, iar potrivit acesteia, scopul protestului este "reamintirea politicienilor că izvorul puterii şi suveranităţii naţionale aparţine poporului".

Din document reiese că la locul de desfăşurare a manifestării Vuşcan a trecut doar precizarea "în faţa Primăriei, Oradea, Piaţa Unirii". Ce-i drept, locaţia Parcul Traian este cuprinsă în hârtie, dar nu unde susţinea politicianul, ci la traseele de acces spre locul adunării publice, unde mai figurează şi străzile Primăriei, Tudor Vladimirescu şi Piaţa Unirii.

Contactat pe această temă, Horea Vuşcan a rămas brusc fără cuvinte. În loc să explice de ce a încercat să manipuleze opinia publică cu o minciună, a dat-o la întors: "Oricum răspunsul Primăriei este nul, deoarece l-a dat în 5 zile în loc să-l dea în 48 de ore, când trebuia să-l dea, potrivit Legii 60 din 1991 (n.r. - legea privind adunările publice), aşa că vom vedea", s-a eschivat el.

Provocat să spună, totuşi, de ce afirmat în mod nereal că a trecut în cerere şi amplasamentul din faţa Prefecturii, de vreme ce, evident, nu a făcut acest lucru, Vuşcan a ţinut-o pe-a lui. "De ce încercaţi voi să manipulaţi şi să luaţi apărarea Primăriei?", l-a acuzat el pe reporterul BIHOREANULUI.

"Primăria, dacă avea o nelămurire, putea foarte bine să ne invite să discutăm. Putea să facă o propunere pentru un alt loc, dacă acel loc era ocupat. Eu am ştiut că e ocupat doar până la ora 11.30, de aceea am cerut între 12 şi 14. Faptul că Primăria nu ne-a dat răspunsul în termenul legal pe noi ne-a lezat în dreptul nostru legal de a protesta. Puteam să depunem în timp util o nouă solicitare pentru o nouă locaţie, chiar dacă iniţial ar fi fost o omisiune din partea noastră", a spus el.

Liderul Mişcării Verzilor Democrat Agrarieni din Bihor nu a recunoscut, aşadar, că pe propria sa solicitare a trecut doar unul din cele două amplasamente pe care public a pretins că voia să protesteze. "Eram convins că le-am trecut pe amândouă. Dar voi verifica", a spus el, pentru ca în final, să revină: "Am trecut din greşeală la traseu amplasamentul, dar Primăria putea să vină cu o soluţie", a acuzat el.

Horea Vuşcan a anunţat joia trecută că doreşte să iniţieze un miting chiar de Ziua Naţională, pentru a protesta astfel împotriva primarului Ilie Bolojan despre care spune că "are o viziune greşită cu privire la dezvoltarea municipiului" şi că "refuză constant dialogul cu cetăţenii". Între altele, protestul era menit să fie împotriva scumpirii gigacaloriei, care afectează cel mai drastic locuitorii din cartierul Ioşia Nord, dar şi împotriva altor măsuri sau intenţii, precum eventuala eutanasiere a câinilor vagabonzi.