După mai multe controale desfăşurate de echipele RER Vest în zilele de luni şi vineri, când se ridică deşeurile reciclabile, mulţi dintre sacii scoşi în stradă de localnici au rămas neridicaţi. Motivul? Erau negri sau de culori închise, opace. 

Responsabilă cu colectarea deşeurilor care iau drumul reciclării, compania de salubritate nu poate ridica aceşti saci pentru că, dacă au în ei alte deşeuri decât cele ce pot fi valorificate, compromit efortul orădenilor care respectă colectarea separată.

Mizerii "ascunse"

În ultimele săptămâni, pentru a convinge orădenii să depoziteze deşeurile reciclabile în sacii galbeni primiţi de la RER sau în alt tip de saci transparenţi, controlorii operatorului de salubrizare au lipit autocolante pe sacii neconformi, ca să anunţe oamenii să abandoneze acest obicei. 

"Din păcate, sunt orădeni care «ascund» în sacii de culori închise, cu deşeuri din metal, plastic, hârtie şi carton, şi alt fel de resturi. La o simplă verificare, angajaţii RER au găsit resturi de legume şi fructe, ambalaje de mâncare, fie murdare, fie chiar cu mâncare în ele, precum şi alte tipuri de deşeuri, fie reziduale, fie biodegradabile", a declarat Laura Dărăban-Breb, purtător de cuvânt al RER Vest. Aşa că sacii negri rămân pe loc...

Deşeurile costă!

Conţinutul unui singur sac de pe un traseu de colectare poate distruge efortul altor zeci de clienţi RER Vest care selectează corect. Dacă acel sac negru, prin care muncitorii nu pot vedea conţinutul, are în el deşeuri reziduale şi este amestecat cu ceilalţi saci, care conţin reciclabile, resturile se amestecă, iar deşeurile menajere contaminează toată cantitatea ridicată. "De aceea e important ca orădenii să ia în considerare recomandarea operatorului de salubrizare", a mai spus reprezentanta RER Vest.

În condiţiile în care Primăria este obligată să vireze anual Fondului de Mediu o anumită sumă în cazul în care oraşul nu-şi atinge ţintele de reciclare, fiecare tonă de deşeuri colectată corespunzător contează. Iar orădenii care încearcă să eludeze regulile de colectare pun piedici efortului constant de a transforma oraşul într-un model de bune practici în ceea ce priveşte colectarea separată. Şi, mai ales, într-unul curat, cu cetăţeni responsabili...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!