Oradea e un oraş cu ambiţii europene. La doi paşi de o altă lume. La care nu de puţine ori ne uităm cu jind. Curăţenia e un element al civilizaţiei. Unul exponenţial. Fiecare dintre noi recunoaşte că nu ne face deloc plăcere să trăim, de bunăvoie şi nesiliţi de nimeni, într-un mediu murdar sau poluat, care ar putea să ne afecteze în vreun fel chiar sănătatea.

Dar ce facem pentru asta? Ne schimbăm obiceiurile? Sau optica faţă de curăţenie? În multe cazuri răspunsul e NU!

Pentru mulţi oameni, gunoiul e gunoi şi atât. Nu-şi pun problema tipului de gunoi sau unde şi cum este acesta eliminat. Spiritul civic se manifestă extrem de rar, iar sancţiunile pentru nerespectarea curăţeniei practic nu există. Sau dacă există, ele sunt mai mult pe hârtie, foarte rar aplicate. Atitudine păguboasă în timp, unii "educându-se" în spiritul faptului că, indiferent ce fac, vor găsi o soluţie să scape.

Pentru mulţi democraţia înseamnă domnia bunului plac şi lipsa de respect pentru lege, adică exact opusul sensului real al cuvântului. Curios este însă că ori de câte ori românul iese în ţări unde legea nu-i tocmeală suferă o transformare radicală. Nu încalcă regulile şi se adaptează standardelor impuse de societate.

Şi atunci se naşte, firesc, întrebarea: De ce nu s-ar putea şi la noi? De ce acelaşi om are un comportament diferit acasă la el faţă de cel din străini? Răspunsul e simplu şi evident. România e ţara tuturor posibilităţilor! Negative!

Ca să schimbăm această mentalitate păguboasă e nevoie de timp şi de o educaţie perseverentă, completată de o legislaţie clară şi mai ales aplicată... fără "discriminări"! Din punct de vedere al constituţiei umane, românul nu este diferit de orice alt cetăţean al unei ţări civilizate. Trebuie doar "stimulat". Cum noi nu putem aplica "stimuli financiari", încercăm cu cei educaţionali. Şi acesta este unul dintre scopurile principale ale paginilor Oradiei Noastre. Să-i învăţăm pe orădeni că se poate şi altfel. Aici, la noi.

(Florin Cepănariu, Director General RER Ecologic Service)