Este obligația fiecărei administrații publice locale să consulte tinerii în materiile ce îi privesc. Nu doar o obligație legală, cât şi una morală, căci tinerii reprezintă viitorul şi cea mai importantă resursă a unei comunități.

În Oradea, consultarea tinerilor se află într-un complet impas şi mi-am dat seama că, din nefericire, fără un imbold dat printr-o sesizare, sunt şanse mici să se întreprindă ceva. Simt că e de datoria mea, ca vicepreşedinte al Consiliului Tineretului din România şi ca cetățean al Oradiei, să întreprind demersuri în acest sens.

Administrația orădeană ar trebui să aibă mecanisme prin care consultă tinerii şi prin care sprijină activitatea sectorului de tineret, ca o acțiune normală a investiției în viitor. Însă nu doar administrația publică are restanțe la capitolul tineret. Fundația pentru Tineret Bihor se află într-un con de umbră aproape permanent de mult timp şi nu avem vreo organizație care să îşi asume reprezentarea tinerilor. Noroc că există reprezentanții elevilor şi ai studenților...

Mai sunt organizații care fac activități (şi) pentru tineri sau care sprijină acțiunile tinerilor sau ale altor organizații de tineret, dar neasumându-şi reprezentarea intereselor lor. Iar Direcția Județeană de Sport şi Tineret nu îşi aminteşte tot timpul că are în portofoliu şi tineretul.

Tocmai de aceea, am decis să solicit Consiliului Local Oradea înființarea Consiliului Consultativ pentru Tineret (CCPT), conform legii, prin care să consulte organizațiile de tineret în momentul în care iau decizii ce îi vizează (şi) pe ei şi prin care să vadă cum pot sprijini activitățile de tineret/pentru elevi/studenți.

De asemenea, voi dori să văd câți bani au fost alocați pentru activitățile de tineret sub formă de finanțare, cine i-a primit şi ce au făcut cu ei. Doar informându-ne şi verificând că se alocă bani pe activități de impact ne vom asigura că acest mecanism de finanțare îşi îndeplineşte scopul.

Horia Oniţa
student