Cine spune că Oradea este cel mai frumos oraş din ţară? Poate că sunt câţiva. Cu siguranţă eu sunt printre ei. "De ce?", ar întreba unii. Am să încerc să le răspund. Chiar dacă, recunosc, sunt un pic subiectiv: reîntorcându-mă după 44 de ani, din Capitală, pe plaiurile natale, m-am reîndrăgostit de ele.

Puţini ştiu că Oradea este singurul oraş mare din ţară care are mai multe case decât blocuri. Acest lucru generează acea plăcere arhitecturală pe care o simte oricine trece prin oraş sau zăboveşte în el. Amestecul de arhitectură vieneză, veneţiană şi transilvăneană este aşadar primul punct care încântă. De multe ori ai senzaţia că eşti la Viena, doar că plăteşti în lei.

Al doilea fapt care îţi creează plăcere este eleganţa, prestanţa şi aerul degajat pe care îl emană oamenii pe lângă care treci. Ai senzaţia că ai vrea să te împrieteneşti cu toţi. La toate acestea adaug atmosfera conferită de clima minunată de care are parte această citadelă de extrem vest al României.

Oradea se află în acest moment în cea mai puternică perioadă de creştere a ei: din punct de vedere al infrastructurii, al economiei şi al societăţii în general. Singurul lucru pe care nu îl simt că se ridică la acelaşi nivel este cultura. Festivalul Internaţional de Teatru, Toamna Orădeană, Festivalul Tradiţiilor Populare, Târgul Meşterilor Populari şi alte câteva asemenea evenimente reprezintă prea puţin pentru un oraş ca Oradea.

De aceea eu, alături de o echipă determinată, am demarat organizarea unui eveniment pe care noi îl considerăm benefic şi de un înalt nivel pentru urbe: prima ediţie a Festivalului Internaţional "Oradea Film Festival". Ne dorim ca în perioada 15-18 octombrie 2015 să putem oferi publicului orădean 4 zile pline de filme, proiectate în elegantele săli din complexul Cortina Digiplex. Aşteptăm prezenţa celor mai buni filmmakeri din lume, care vor concura în faţa unui juriu de marcă.

Şi, bineînţeles, ne dorim ca, transformându-l într-o atracţie internaţională anuală, acest eveniment să crească. Alături de oraşul care îl găzduieşte...

Radu Vaida

regizor