Ne întrebăm de multe ori care este cauza pentru care tinerii preferă multe alte activităţi, chiar să lucreze ca necalificaţi, în defavoarea învăţatului. Intervin mai mulţi factori: materia care nu mai stârneşte interes, predată într-un mod total depăşit, sau chiar lipsa de interes a elevilor faţă de anumite domenii, pe care totuşi sunt forţaţi să le parcurgă. Asta în timp ce adolescenţii sunt înconjuraţi şi fascinaţi de tehnologia avansată, pe care însă nu o găsesc şi la şcoală.

Sigur, ca elevi, avem obligaţia de a opta pentru activităţile şcolare şi extraşcolare care sunt pe placul nostru. Ideal ar fi ca pasiunile şi şcoala să se îngemăneze, dar nu întotdeauna se întâmplă aşa.

Societatea în care trăim are un rol exacerbat asupra modului în care privim viaţa. Dacă în trecut modele de viaţă erau doar persoanele cu caracter puternic şi o carieră de succes, acum se iau în considerare şi persoanele care au un impact negativ, care "au reuşit în viaţă" prin metode dubioase. Acest lucru determină schimbări în comportamentul tinerilor, care nu mai au interes pentru educaţie. Renunţă la şcoală, sunt exmatriculaţi din motive disciplinare şi refuză să coopereze cu părinţi, profesori. Pentru că nu mai văd niciun rost în învăţat...

Situaţia cu care ne confruntăm este critică şi o confirmă examenul de Bacalaureat. Din ce în ce mai mulţi tineri preferă să renunţe, fără a încerca măcar. Cauzele diferă de la persoană la persoană, dar este clar că aceşti oameni nu mai au pe nimeni care să le călăuzească paşii.

Cu siguranţă, adolescenţa este punctul de plecare spre odiseea ce ne dezvăluie o lume insolită, iar fără educaţie este greu să ajungem la lumină. Obstacolele pe care le presupune viaţa ar trebui să ne dea perseverenţă şi curaj să ne creăm o carieră de succes, bazată pe educaţie solidă.

Nu degeaba se spune că gloria nu aparţine celor neînvinşi, ci celor care se ridică după fiecare lovitură. Iar noi, tinerii, avem datoria să învăţăm din fiecare înfrângere câte puţin, ca să ştim cum să ne ridicăm...

Alexandra Iftime
Promovată cu media 10 la Bacalaureat