Pare greu de crezut, dar există oameni care, în 2023, consideră că serviciul de salubrizare este unul facultativ. Nu sunt mulți, dar depozitările ilegale de deșeuri de peste tot din oraș dovedesc că unii văd utilizarea acestui serviciu ca pe un cost opțional.

RER Vest, operatorul de salubrizare din Oradea și Zona Metropolitană, le reamintește localnicilor de ce e important să dețină un contract de salubrizare și să respecte regulile de salubritate.

Susține producția locală!

Toți cetățenii sunt obligați prin lege, națională și locală, să încheie un contract de salubritate cu operatorul licențiat de pe raza localității unde domiciliază. Și nu oricum, ci pentru toate fracțiile reglementate la nivel local. În Oradea fracțiile sunt sticlă, hârtie-carton, plastic-metal, deșeuri biodegradabile și deșeuri reziduale.

Respectarea colectării separate este necesară pentru că aproape 80% din totalul deșeurilor generate ar putea fi reciclate, dacă cei care au contracte ar face un mic efort de a fi atenți în ce recipiente depozitează deșeurile generate.

Un alt motiv pentru contractarea serviciilor de salubritate și respectarea regulilor de salubritate este chiar susținerea producătorilor locali. Pe piața globală există o lipsă acută de diferite resurse, de la sticle la metale ori alte materii prime, așa că reciclarea poate constitui un răspuns pentru această criză.

Reducem poluarea

Foarte important este și că respectarea serviciului de salubritate reduce sursele de poluare. Deșeurile colectate de RER Vest de la clienții săi sunt transportate la stația de sortare, tratare mecano-biologică sau compostare și apoi, dacă e cazul, ajung la reciclare ori valorificare.

Un alt motiv este acela că salubritatea bine gestionată reduce efectele schimbărilor climatice: depozitând corect deșeurile în pubele sau containere, nu mai poluăm natura.

Orădenii locuiesc în unul dintre puținele orașe din România unde deșeurile se colectează în 5 fracții, iar apoi sunt valorificate. Datorită acestei infrastructuri, cu cât mai multe deșeuri vor fi sortate și reciclate, cu atât va plăti și Oradea mai puțin la Fondul de Mediu, pentru țintele de reciclare. Și rămâne, deci, cu mai mulți bani pentru adevăratele nevoi ale orădenilor...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!